Nyheter

Bygg först – köp marken sen

Den något ovanliga metodiken använder sig Örebro kommun av i den s.k. Örebromodellen för att försörja marknaden med byggklar mark.

Örebromodellen innebär i korthet att priserna för marken är fasta.

Poängen med systemet är, förutom att man kapar långa ledtider, även att kvaliteten blir högre när byggherrarna konkurrerar med kvalitet framför pris. Markspekulation förhindras också när byggaktören måste börja bygga innan köpet genomförs..

Erik Skagerlund, exploateringschef på Örebro kommun i en kommentar till Dagens Samhälle:

– Planprocessen kan dra ut på tiden och vara en stor osäkerhetsfaktor. En färdig detaljplan vid markanvisningen minskar den osäkerheten. Bolagen behöver inte heller binda kapital långt i förväg vilket gör det lättare för oetablerade aktörer att komma in.

En baksida med modellen är möjligen att kommunen inte får ut högsta möjliga pris för sin mark. Men enligt Erik Skagerlund är priserna ändå marknadsmässiga och erfarenheten är att fördelarna med fasta markpriser överväger.

Modellen öppnar även upp för nya koncept. Ett exempel är Tamarinden, som ska börja byggas nästa år. Här kommer stadsdelen bli först ut med att lagra och dela egenproducerad el i ett lokalt elnät.

Läs mer om Örebromodellen här:

Så fungerar Örebromodellen