Nyheter

Hållbart byggande, delningsekonomi och odling

Det är nyckelorden när det före detta sjukhusområdet Sege Park i östra Malmö ska bebyggas med totalt tusen bostäder. I kvarteret Sköterskan uppför ByggVesta 113 lägenheter fördelat i två hus i den vackra parkmiljön.

Det är en stor blandning av nya och gamla byggnationer och koncept som tillsammans ska skapa en unik boendemiljö med närhet till city och kommunikation. Totalt är det tolv aktörer som tillsammans i en dialog bygger enligt den lokala färdplanen LFM30, som innebär klimatneutralt byggande med hållbarhet och smarta innovativa lösningar i fokus.

Malmö stads ambitioner är att få större och mindre bostäder i en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, äganderätter och mer otraditionella boendekoncept. Målet för ByggVesta är att bygga energieffektiva smarta lägenheter som drar endast 42 kWh per kvadratmeter och år i energi.

– Genom att vi använder Agribetong i en del av stommen, som är vårt hållbarhetsalternativ till traditionell betong och där man tillsätter aska från spannmålsskal, reducerar vi klimatavtrycket med cirka 50 procent i projektet Sköterskan. Med solceller på sadeltaket och med batterilagring under mark förser vi huset med förnybar el. Vi satsar mycket på smarta energilösningar och har projekterat för att uppnå Miljöbyggnad silver, säger Sofia Skarpsvärd, projektledare på ByggVesta.

Hökerum Bygg innehar totalentreprenaden för Sköterskan. Liljewalls har tagit fram gestaltningen och projekterat fram till bygglov, därefter har Jessica Lindblad på Lindblad Arkitekter utfört bygghandlingsprojektering åt Hökerum.

Projektet består av två huskroppar i sex plan och med totalt 113 lägenheter. Den minsta lägenheten är på 23 kvadratmeter och den största 58 kvadratmeter. Planlösningen är öppen och yteffektiv på samma gång. De flesta lägenheter har balkong eller uteplats. Vissa har fransk balkong.

Konstruktionen består av betongplatta på mark, betongstomme och betongelement, innerväggarna är av stålkonstruktion med gips och fasaden har gul puts och en stensockel, helt i linje med de befintliga byggnaderna i området. Tomten är suterräng, vilket gör att det finns en halvkällare med förråd och teknikutrymmen. På sjätte våningsplanet finns även där teknik- och förrådsutrymmen.

De helkaklade badrummen är utrustade med tvättmaskin och torktumlare i de större lägenheterna och kombimaskin i de mindre. Väggarna är vitmålade och golven har ekparkett.

– Vi satte igång att gräva i juni 2021. I nuläget håller vi på att gipsa invändigt, utför grovjobbet samt monterar fönster. Vi har problem med fönsterleveranser av olika anledningar men vi har en förhoppning att lyckas hålla tidsplanen ändå. säger Rikard Johansson, platschef på Hökerum Bygg.

Bakom husen finns en trädallé. I Sköterskan har vi inga på bostadsgården men det finns äppelträd och bärbuskar. I Sjuksalen kommer det finnas växthus och odlingslådor på gården.

– Vi har ett till hus i samma område, Sjuksalen, som vi räknar med att kunna påbörja under våren. Det är helt annat kvarter än Sköterskan och består av tre huskroppar. Sköterskan beräknas vara klart för inflyttning under december 2022, säger Sofia Skarpsvärd.

För både ByggVesta och Hökerum Bygg är utvecklingen av Sege Park en rolig process att arbeta i. Dialogen med andra byggherrar, innovativa lösningar och att man tillsammans sätter sig ner för att diskutera vad som är bäst för området, är en helt annan holistisk metod än vad byggbranschen tidigare upplevt.

– Vi tycker om allt som har med hållbarhet att göra. Därför är det fantastiskt att det händer något nu. Att det inte hänt tidigare är egentligen konstigt. Förr var det mer fokus på pris än miljö. Nu går utvecklingen åt rätt håll med fler innovativa lösningar, som tillexempel att tillverka puts med potatisskal. Sen måste man testa sig fram och utveckla grejerna vidare. Men redan nu är vi ett bra steg på vägen mot ett hållbart byggande, tack vare Byggvestas innovativa idéer, säger Rikard Johansson avslutningsvis.

Fakta:

Flerfamiljshus Sköterskan Kirseberg i Malmö

Byggperiod: juni 2021 – december 2022

Byggherre: ByggVesta Development AB

Totalentreprenör: Hökerum Bygg AB

Arkitekt: Liljewalls Arkitekter/Lindblad Arkitektur

Värde: Ej officiellt

Illustration: Liljewalls Arkitekter