Nyheter

100-talet plåtslagarelever vill ha en finalplats i SM för unga plåtslagare 2022

Under vecka 4, den 25 – 28 januari, pågår uttagningstävlingar runt om på landets gymnasieskolor. Det är elever som studerar till byggnadsplåtslagare som har chansen att visa vad de går för och därmed ta en av sex åtråvärda finalplatser i SM 2022.

Uttagningstävlingarna genomförs olika dagar på 16 olika skolor och sammanlagt deltar 110 plåtslagarelever. Varje skola får fram ett vinnande bidrag som de skickar in till den centrala branschjuryn för bedömning. Juryn utser därefter de sex bästa unga plåtslagarna som får var sin plats i SM-finalen.

Finalisterna tillkännages och publiceras den 24 februari på smup.se.

Tävlingsuppgiften kräver utbredning och stångpassare

Tävlingsuppgiften avslöjas i sin helhet på tävlingsdagen, men den ska utföras i färgbelagd stålplåt och är en vanligt förekommande detalj inom byggnadsplåtslageri.

De tävlande har också fått förberedande information om att de behöver kunskaper i enklare utbredningar samt tillgång till stångpassare eller likvärdigt verktyg. Till sin hjälp får de en teknisk beskrivning, ritning och ett bedömningsprotokoll. De har sammanlagt 6 timmar på sig att genomföra uppgiften.

SM-final på YRKES-SM

Vem som är Sveriges bästa unga plåtslagare 2022 kommer att avgöras under Yrkes-SM på Arenastaden i Växjö den 10–12 maj.

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar genom att de skickligaste ungdomarna från 60-talet olika yrkesutbildningar, tävlar och visar upp sina yrken. Yrkes-SM brukar ha uppåt 20 000 besökare.