Nyheter

Runda fönster ger både effekt och karaktär

Runda fönster och halvmånefönster används oftast för att skapa ett ljusinsläpp och samtidigt ger det extra karaktär åt huset. Vanligen ser man dem användas i ett badrum eller högt upp på huset, strax under taknocken.

Fönsterdesign är ofta en viktig del av husets totala yttre utseende. Om du till exempel har ett fint brant tak med rätt lutning ger fönstren extra karaktär åt husets exteriör. Rätt typ av fönster kan bryta ett utseende i arkitekturen på ett trevligt sätt. Rätt fönster kan också få ett hus att se varmt och hemtrevligt ut. Ett av de vanligaste sätten att åstadkomma detta är att använda halvmånefönster på en yttervägg.

Med andra ord, där du normalt har en fönster omgärdad dörr eller ett fyrkantigt fönster, kan du överväga att sätta in något annorlunda för att ge en fin brytning. Runda fönster kan fås i flera olika designer och egenskaper. Till exempel runda öppningsbara fönster eller runt fönster som är fast. Även halvmånefönster kan fås som öppningsbara eller fasta varianter.

Om du vill ha en mer unik känsla på din exteriör kan du överväga att använda runda fönster. Runda fönster installeras på samma sätt som alla andra fönster. Du måste förstås välja en bra entreprenör som kan hjälpa till med installationen och se till att den blir korrekt utförd.

Runda fönster blir som en form av dekor

Då runda och halvmånefönster ofta även ses som att det ger mer karaktär åt huset, så kan man även se dem som en form av dekor. Detta är förmodligen en anledning till att efterfrågan på dem ökar allt mer. Dessa typer av fönster hjälper dig inte bara att få mer naturligt ljus, utan de gör också att huset ser bra ut och kan få en mer personlig design.

Idag kan du variera dina små dekorfönster på olika sätt. Till exempel genom att välja mellan rund fönstersmyg eller olika runda fönsterfoder. Dessa foder ska hjälpa fönstret att stå emot fukt, men kan även utgöra en viss dekorativ skillnad. Andra sätt att förse sina runda fönster eller halvmånefönster med dekoration är med hjälp av olika typer av spröjs.

På små fönster kan nog många anse att det blir för mycket med att även sätta spröjs på dem, men när man får se de olika alternativen som finns så ändrar man ofta mening. Vare sig man själv vill ha med spröjs eller inte. Det kan ge både mer personlighet åt fönstret och en mer gammaldags stil. vilket bland annat kan bli passande för till exempel en sommarstuga.

Vilken betydelse har fönstertillbehören?

Många delar på ett fönster utgör en dekorativ funktion, men det finns även funktionella betydelser bakom dem. Vilken skillnad gör till exempel fönstersmyg och fönsterfoder för fönstrets funktion?

När det sågas ut ett hål för ett fönster, så skapas en springa mellan fönsterkarm och vägg, och för att förse denna springa med extra skydd mot köld och fukt använder man sig av fönsterfoder. Dessa täcker springan och fungerar sedan i princip som en ram. Runda fönsterfoder kan fås med klassisk eller slät profil. Den klassiska profilen är mer rundad i formen, medan den släta profilen har en mycket plattare profil.

I regel är ett fönster inte lika tjockt som väggen är, vilket gör att det kommer att skapas ett område där väggen kommer att synas. Beroende på hur man väljer att installera fönstret, så kommer väggen att synas antingen på utsidan eller insidan. Genom att använda sig av en rund fönstersmyg till ett runt fönster kan man dölja väggen.

Både runt fönster och halvmånefönster kan väljas som öppningsbara eller fasta. Ofta beror detta val på var man ska ha fönstret. Om man behöver ventilera rummet där fönstret kommer att sitta, är det självklart ett öppningsbart man ska välja. Dessutom kan dessa vara lättare att rengöra, då man inte behöver stå på utsidan för att ordna med det.

Runda öppningsbara fönster kan komma i olika designer. Antingen där fönstret är helt och fönstret öppnas genom att man så kallat vrider fönstret utåt. En annan vanlig modell är där fönstret är tvådelat, med en pelare i mitten av fönstret och fönstret öppnas utåt. Båda har sina egna funktioner, men ofta väljs de efter utseendet på resterande fönster på huset.

Bra underhåll för bättre hållbarhet

Bra underhåll ger alltid bättre hållbarhet. Detta gäller särskilt för fönster. Det är viktigt att regelbundet inspektera fönstren och se till att de är fria från smuts. Smuts kan leda till att fönstren blir mindre effektiva och mindre hållbara med tiden. Det rekommenderas att du inspekterar den yttre delen av ett fönster minst en gång om året. Du bör då torka av den med en fuktig trasa.

Kontrollera även gångjärn och tätningslister, och smörj dem vid behov så behåller de sin goda funktion under lång tid. Minst en gång om året bör man tvätta och putsa sina fönster, och då kan det vara en god idè att samtidigt se till att allt är okej med fönstrets målning. Behöver de målas om eller räcker det med rengöring?

Läs mer här:

www.regalfonster.se