Nyheter

Trendbrott: Rivningarna ökar – här är de 10 kommuner som river mest

I Hanaskog och Dorotea river de kommunala bostadsbolagen – det ena för att bli av med ett utanförskapsområde, det andra för att lägenheter står tomma.

Det rapporterar tidningen Dagens Samhälle.

Nu påbörjas arbetet med rivningen av den första av totalt fem huskroppar som ska bort från Hanaskog, en by i Östra Göinge kommun i norra Skåne.

– Vi kommer att minska befolkningen med den här åtgärden. Vi kommer att tappa lite, säger Patric Åberg till Dagens Samhälle och fortsätter: Vi måste få en balans. Vår befolkning har ökat enormt de senaste åren, till största delen på grund av inflyttning av utrikes födda. Det kan tyckas vara hårt, men det får det vara. Vi kan som kommun inte vara attraktiv för bara en målgrupp. Då måste vi stuva om det bostadsbestånd vi har.

Östra Göinge har tagit emot många asylsökande. ”Ringen”, med sina låga hyror, har lockat hyresgäster med ”svag betalningsförmåga” enligt Patric Åberg, som beskriver bostadsområdet som ett utanförskapsområde.

I Dorotea, ska det rivas för att lägenheter står tomma. Nicke Grahn (L), brottas liksom sin kommunstyrelseordförande kollega i söder med bryderier om vem som vill och kan bo var.

– Bostadsmarknaden är ju helt vrickad. I fjällen har vi bostadsbrist, men det är svårt att få ekonomi i nybyggnad. I samhället Dorotea är marknaden jättetrevlig för den som har begränsad ekonomi och vill ha ett eget hus, men inte bra för ett kommunalt bostadsbolag, säger han till Dagens Samhälle.

Kommuner där det rivits mest 2014-2020
1/ Lund – 259
2/ Kiruna – 226
3/ Söderhamn – 225
4/ Grums – 200
5/ Gällivare – 194
6/ Uppsala – 193
7/ Stockholm – 164
8/ Norrköping – 150
9/ Trollhättan – 107
10/ Borås – 105