Nyheter

Här är årets byggchef

Jack Len, Regionchef för Ramirent Öresund, har utsetts till Årets byggchef av Byggcheferna och tidningen Byggvärlden. Han får utnämningen för sin ledarstil, som speglar samhällsutvecklingen och för sitt stora fokus på mångfald och jämlikhet.

Det var Jack Len och hans medarbetare i region Öresund som var först inom Ramirent med att hissa regnbågsflaggan utanför sina kundcenter här i somras. Och de var även först med att ställa upp bakom ”Sila snacket” – ett initiativ för att förbättra jargongen och språket på Sveriges byggarbetsplatser. För Jack Len är satsningarna på en schysstare och mer jämställd byggbransch, där alla behandlas likvärdigt, en självklarhet. Ett engagemang som nu alltså resulterat i utnämningen Årets byggchef.

– Det känns helt underbart! Jag delar det här med alla mina medarbetare och nu ska vi fira tillsammans, sa en glad Jack Len när han överraskades med utnämningen tidigare idag.

Jack Len kom till Ramirent redan 2010 när han började som säljare. Inom bara några år blev han försäljningschef för att därefter bli kombinerad distrikts- och försäljningschef. Vid sammanslagningen av Stavdal och Ramirent för två år sedan blev han Region- och distriktschef för Öresund, med ansvar för åtta kundcenter och ett hundratal medarbetare.

– Att vara en bra ledare handlar mycket om att vilja se andra lyckas. Det gäller att få andra att växa, vara prestigelös och inte alltid komma med lösningen själv. Jag vill coacha mina medarbetare till att fundera ut egna lösningar och våga testa. Det är ok att misslyckas, man lär sig något av det också. När mina medarbetare vågar ta egna initiativ, då har jag lyckats i mitt ledarskap, resonerar Jack Len.

Extra stolt är han över att alla medarbetare ställde upp bakom initiativet ”Sila snacket” och bar en t-shirt med symbolen på med stolthet här under hösten. Genom att gå med i ”Sila snacket” ville Jack Len och hans kollegor markera att språket och tonen man använder mot varandra, påverkar hur personer runt omkring oss mår.

– Jag vill att vi ska ha en arbetsplats där alla mår bra, känner sig välkomna och dit vi kan locka fler kvinnor och personer med olika bakgrund. Ska vi lyckas med det måste vi jobba med vår värdegrund och visa i handling att vi menar allvar. Och Sila snacket har redan fått fler kvinnor att intressera sig för vår verksamhet, säger Jack Len.

Storbolag med familjär känsla

En timme varje dag går Jack ut med hunden – en stund då han får tid till egna tankar kring sitt ledarskap. De senaste två åren har mycket kretsat kring sammanslagningen av Ramirent och Stavdal och hur man motiverar medarbetarna till att bli ett starkt lag, som strävar mot ett gemensamt mål.

– Jag är otroligt stolt över alla som har lagt ner sin själ i att det här ska bli bra. När vi slogs ihop blev vi plötsligt ett antal nya medarbetare, vi fick nya kundcenter, ett nytt arbetssätt och så Corona på det… Då gällde det att hålla ihop gänget, få alla att lära känna varandra och samtidigt ställa upp på den nya riktningen för bolaget.

Idag är han nöjd med resultatet – ett storbolag med en familjär känsla.

– Vår utmaning nu är att få laget ännu starkare och mer jämställt. Då handlar det om att hitta rätt personer som passar in på arbetsplatsen och att skapa arbetsglädje. Arbetsuppgifterna kan vi hjälpas åt med och utvecklas inom tillsammans, säger Jack Len.

Juryns motivering

Årets Byggchef delas ut av branschföreningen Byggcheferna och tidningen Byggvärlden. I år delas det ut för tolfte året i rad.

Lönsamhet, ledarskap, kundnöjdhet, förnyelse och etiskt agerande – både internt och externt – är de kriterier som juryn bedömer, och syftet med priset är att höja statusen på byggchefsrollen och locka fler att satsa på ett jobb som byggchef.

Juryn tilldelar Jack Len titeln Årets Byggchef 2021 med motiveringen:

”Jack har en stark etisk kompass och ett rättvisetänk, och han är mån om att skapa ett arbetsklimat där alla trivs. Hans ledarstil speglar samhällsutvecklingen och han har stort fokus på kärnfrågor som mångfald och jämlikhet. Att alla människor behandlas lika, oavsett position, bakgrund och läggning, är en stor drivkraft för Jack. Ett exempel har varit att stötta initiativet Sila Snacket, för att visa att man inte accepterar en hård jargong och nedvärderande kommentarer. Andra samarbeten har handlat om att hjälpa nyanlända in i arbetslivet i Sverige. Jack var också den som såg till att Ramirent hissade Prideflaggan i Öresundsregionen.

Jack har förmågan att se möjligheter snarare än problem och bidrar till hållbara lösningar och kostnadsbesparingar för kunden.”