Nyheter

Välj rätt belysning till dina rum

När man ska välja belysning till rummen i sin bostad är det viktigt att det är både snyggt och praktiskt. För många är belysningen en viktig inredningsdetalj och det finns ett hav av lösningar att välja mellan. Det är viktigt att man får rätt belysning i rummen, är det till exempel ett arbetsrum så vill man gärna ha en belysning som är skön att jobba i.

Om man ska ha en takbelysning eller inte är en smaksak och många väljer många små lampor istället. En del kombinerar sin takbelysning med smålampor för att både kunna tända upp ordentligt men även ha möjlighet till en mer dämpad ljussättning.

Sovrum och vardagsrum

I sovrummet är det många som upplever att de har behov för olika sorters belysning. Med en taklampa får man ett övergripande ljus som kan vara bra att ha när man letar efter kläder i garderoben eller man städar i rummet. Många väljer också att sätta in lampor i garderoberna som tänds automatiskt när garderoberna öppnas.

Ett sovrum brukar också vara en plats där man tittar på tv eller kanske läser en bok. Många gånger vill man då ha ett dovare ljus och då kan en lampa som går att rikta vara en bra ide. Den kan med fördel sitta vid sängen och gör det enkelt för dig att läsa även fast din partner kanske har somnat.

I vardagsrummet tillbringar man ofta mycket tid och där gör man också många olika saker. Ett bra tips kan vara att satsa på en ordentligt taklampa som kan ge ett övergripande ljus vid behov. Använd gärna smålampor för att belysa olika delar av rummet för exempelvis läsning och tv tittande. Det kan vara skönt för ögonen med ett mjukt sken från en lampa som är placerad bakom tv:n.

Rummen där belysningen är extra viktig

Det är viktigt med rätt belysning i alla rum men i köket är det extra viktigt med en belysning där man ser bra. Vi arbetar mycket i köket och det kan vara bra med en belysning som är tillräckligt stark för matlagning. Det är en god ide att satsa på en stark takbelysning och sedan kombinera det med annan belysning för att skapa en mysfaktor när måltiderna ska intas.

Även i badrummet krävs det en klar och stark belysning som hjälper oss att se ordentligt. Många sminkar sig och gör sig iordning för dagen här och då är det viktigt med en bra belysning. I badrummet kan det också vara mysigt att satsa på en lampa där det går att dämpa belysningen så att man kan ta ett avkopplande bad eller unna sig en mysig spabehandling.

https://www.bygghemma.se/inredning-och-belysning/belysning/lampor/taklampa/