Nyheter

Nominerad till Västra Götalands Arkitekturpris 2021

Prisbelönta Brf Viva i Göteborg, som uppförts av Riksbyggen, har nominerats till Sveriges Arkitekter Västra Götalands (SAVG) Arkitekturpris 2021.

Brf Viva består av 132 bostäder och har ritats av Malmström Edström Arkitekter och landskapsarkitekterna 02 Landskap. Hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv genomsyrar hela projektet. Brf Viva har tidigare bland annat tilldelats Kasper Salin-priset.

– Det är fantastiskt roligt att Brf Viva har nominerats till SAVGs Arkitekturpris 2021. I Brf Viva har Riksbyggen tänkt hållbarhet ur alla perspektiv. En viktig del av utformningen är insatserna för att skapa sociala mötesplatser. Till exempel har lägenheterna gjorts en aning mindre för att ge mer plats till gemensamma utrymmen och entrébalkongerna gör att de boende träffas på ett naturligt sätt i vardagen och på så sätt ökar den sociala hållbarheten, äger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

– Vi är självklart väldigt glada över nomineringen. Intresset och uppskattningen för Brf Viva är och förblir stort vilket vi ser som ett väldigt gott betyg. Vi behöver mer variation i bostadsbyggandet och jag tror att Brf Viva kan vara en förebild i det avseendet, säger Andreas Norrman, arkitekt på Malmström Edström Arkitekter.

SAVGs arkitekturpris delas ut vartannat år till ett byggnadsverk eller en grupp byggnader som uppförts inom föreningens geografiska område, Västra Götalandsregionen, och är resultat av ett gott arkitektarbete. Priset syftar bland annat till att stimulera diskussionen om arkitektur såväl inom branschen som hos allmänheten. I år har fyra byggnadsverk nominerats.

Riksbyggens Brf Viva har tidigare bland annat vunnit Kasper Salin-priset samt utsetts till ”Årets bostadsutvecklare” på Guldhemmet-galan. Under 2019 utsågs Brf Viva till Årets Miljöbyggnad samt till ”Årets bästa byggnad i Göteborg”.

Om Brf Viva

Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.

Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE – Research Institutes of Sweden.

Foto: Nicke Johansson