Nyheter

Micropower vann Växjö Träbyggnadspris

Växjö kommuns träbyggnadspris 2021 gick till Micropower Group för batterifabriken, utformad av Arkitektbolaget och präglad av trä från stomme till fasad.

Batterifabriken är en 6800 m2 stor, ny produktionsenhet i Växjö som hjälper Micropower Group att svara på den globalt ökande efterfrågan av litiumjonbatterier.

Arkitektbolaget ville med hållbar träbyggnadsteknik spegla verksamheten som ligger i absolut framkant av utvecklingen av gröna energilösningar. Målet var att utforma en funktionell fabrik för modern industri som skänker trivsel och stärker medarbetarnas drivkraft.

Trä inifrån och ut

I utvecklingen av byggnaden, som hyser ett företag med ursprung och bas i Småland, var det naturligt att låta träet bli ett karaktärsskapande material. En massiv, synlig limträstomme ger anläggningen en välkomnande atmosfär. Trä återfinns också på väggarnas ljuddämpande paneler och i fasadens dräkt av silikatbehandlade träribbor, som med tiden får en silvergrå lyster.

Kommunens motivering till priset löd:

”En kontorsbyggnad som har låtit träet ta plats och genomsyra så väl interiör och exteriör genom att maximera dess positiva egenskaper och funktioner. Kringliggande utemiljö är framtagen för att främja den biologiska mångfalden.”

Framtidens hållbara material

– Det är glädjande att träbyggnation uppmärksammas av Växjö kommun med ett särskilt pris. Det visar på deras ambition att utveckla träbyggandet: en fantastisk miljö för oss att verka i. Vi är stolta att priset går till vår beställare som liksom vi ser trä som framtidens hållbara material, säger Kristina Bornholm, delägare i Arkitektbolaget.