Nyheter

Termoträ Fire Protect: Brandtypgodkänd träfiberisolering för flervåningshus i trä

Allt fler bostadshus byggs i trä, dels för att de fungerar som kollager, dels för att utsläppen av koldioxid är betydligt lägre än för hus byggda i tidigare vanliga material.

Det har IVL Svenska Miljöinstitutet slagit fast med hjälp av jämförande livscykelanalyser. Att bl.a. isolera med träfiber minskar klimatpåverkan ytterligare enligt IVL:s rapport U6359.

– Förr fanns en oro för att träfiberisolering brinner, sjunker ihop eller möglar. Det stämmer inte alls längre. Det är Termoträ Fire Protect ett starkt bevis på, säger Reidar Berglund, vd för Svenska Termoträ AB, som har utvecklat, tillverkat och sålt lösullsisolering av träfiber i snart fyrtio år.

Termoträ Fire Protect är framtaget i samarbete med Professor Alar Just på RISE, Masonite Beams och byggentreprenad företaget Grönbo. Materialet är typgodkänt i brandklasserna REI 30 – 120 för byggnadsstommar i trä, såsom KL-trä, Masonite lättbalk och konstruktionsreglar. Isoleringen är tillverkad av svensk gran och tall och har bland annat använts i Sveriges första åttavåningshus med cellulosaisolering, St Ilian i Enköping.

– Vi är stolta över att kunna bidra med en brandtypgodkänd produkt av gran- och tallfiber med hög isoleringsgrad och låg miljöbelastning för flervåningshus i trä, avslutar Reidar.