Nyheter

Campus Etapp 3 i Örebro får ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet”

Campus Etapp 3 i Örebro har tilldelats kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet”. Här delar beställare och entreprenörer med sig av sina erfarenheter av ett projektgenomförande i toppklass.

– Det går inte att hitta ett så mycket tuffare projekt än det här. Stort och komplext. Pågående verksamhet med ambulanshelikoptern som flyger in emellanåt. Jag och mitt gäng är otroligt stolta över att ha fått förtroendet att driva det här projektet, säger Magnus Ryström, arbetschef på Serneke.

Bra upphandling och samverkan lade grunden för framgång

Thomas Samuelsson är Vd på Binosight som tillsammans med Byggherrarna delar ut kvalitetsutmärkelsen. Han menar att mätresultaten visar att projektets framgång grundats redan i upphandlingen.

– Något som är utmärkande för projektet, när man studerar mätresultaten från kvalitetsmätningarna, är att man lyckats skapa ovanligt goda förutsättningar. Projektet uppvisar mätvärden för kvalitet på förfrågningsunderlag, måldokument, stolthet och samverkan, på en nivå som vi sällan ser.

Fredrik Vadsten, projektledare hos Region Örebro, lyfter upphandling och samverkan som framgångsfaktorer.

– För oss var det nytt att öppna upp oss helt och handla upp projektet i partnering. Vi har redan från start agerat transparent och skapat en vi-känsla som löper som en röd tråd genom hela projektet. Det är ”vi” som bygger. Vi tar gemensamma beslut och har ett väldigt öppet klimat där ingen behöver vara rädd för att uttrycka sig.

– Genom att löpande utvärdera projektkvaliteten med PQi har vi dokumenterat både förbättringsområden och styrkor. Nu har vi ett superläge att ta med oss dessa erfarenheter till nästa projekt och göra det ännu bättre, menar Fredrik Vadsten.

Fakta om projektet

Projektet omfattar om- och tillbyggnad av Campus vid Örebro universitet. Syftet är att ge Hyresgästen Örebro Universitet större och fler ändamålsenliga lokaler för utbildning och sammankomster. Total projektbudget ca 250 MSEK, byggyta ca 6 700 m2.

Region Örebro är byggherre och Serneke är totalentreprenör. Teknikkonsulten KAMTechnology från Örebro har en ledande konsultroll.