Nyheter

Moderna lägenheter med klassiska kvaliteter

HSB brf Sannaparken är ett av fyra kvarter i det nya bostadsområdet Fixfabriken i Majorna Göteborg. Stommen är uppe, huset är under tak och hösten 2022 påbörjas inflyttningen i moderna lägenheter med klassiska kvaliteter.

Det pågående bygget av bostadsområdet Fixfabriken i stadsdelen Majorna består av fyra kvarter på platsen där Fixfabriken en gång låg. I fabriken tillverkades från 1950-talet under många år lås och spanjoletter. Företaget Fix gick sedermera upp i Assa-koncernen.

Sammanlagt uppför HSB Göteborg och Fastighets AB Balder omkring 500 lägenheter i området som ligger nära Älvsborgsbron över Göta älv på insidan av Götaleden och Karl Johansgatan. Fixfabriken bygger på en markanvisning från Göteborgs stad, där HSB Göteborg uppför kvarteren brf Sannaparken och brf Spanjoletten medan Balder uppför Glasbruket (med inflyttning till våren) och Bränneriet.

Ska vitalisera Majorna

Byggnationen är tänkt att vitalisera stadsdelen Majorna, där hyreslägenheterna än så länge dominerar och där det råder låg befolkningstäthet och dålig omsättning på bostäder. De nya bostadsrätterna ska medverka till ett mer levande stadsliv, har man tänkt från staden.

Delprojektet HSB brf Sannaparken omfattar 135 lägenheter om ett till fem rum och kök i ett kvarter som varierar från tre till tio våningar. Bruttoytan är 14800 kvadratmeter. Lägenheterna byggs med inspiration från klassisk arkitektur.

Enligt byggherrens beskrivning är husets utformning ”inspirerad av det närliggande områdets karakteristiska bebyggelse och fasaderna tillverkade i danskt hantverksmässigt framställt tegel, en modern tolkning av den klassiska ornamentik som sekelskifteshus ofta har”. Lägenheterna är inspirerade av klassiska sekelskifteshem med högt i tak, stora fönster och generöst med platsbyggd förvaring, men med den moderna nyproduktionens bekvämligheter.

Lägenheterna utrustas med tvättmaskin och torktumlare, alla har balkong eller uteplats, i många fall med inglasning. Därtill finns gemensam tvättstuga, en övernattningslägenhet och innergård med växtlighet, pergola, spaljéer och paviljong.

Historiken tas till vara

Byggtekniskt är det ganska konventionellt, marken är pålad och huset bygger på betongplatta. Mycket är platsbyggt. De olika delarna i bygget av brf Sannaparken har kommit olika långt, men hela stommen är uppe i september 2021. I två högre torndelar är det nu tätt hus, i andra delar pågår redan inre arbete med lägenheter.

Kvarterets historik tas till vara, bland annat kommer blivande grannhuset brf Spanjolettens tak att prydas av en nytillverkad version i LED-neon av den gamla runda Fix-skylten med en diameter på fyra meter, som länge varit ett landmärke i Majorna. Inflyttning är planerad att starta hösten 2022 och pågå etappvis.

FAKTA:

Byggherre: HSB Brf Sannaparken

Totalentreprenör: NCC Sverige AB

Arkitekt: What! Arkitektur HB

Byggtid: Augusti 2020 – hösten 2022

Kostnad: 285 MSEK