Nyheter

Säg farväl till varningssymbolerna på byggarbetsplatsen

FIS V Zero från fischer är den första Svanenmärkta ankarmassan på marknaden som tillverkas helt utan peroxider och andra kemikalier som kräver särskild hänsyn.

Nu behöver hantverkaren varken oroa sig för varningssymboler, säkerhetsdatablad eller för att behöva sortera de tomma behållarna som farligt avfall, och både hantverkare och användarna av det färdiga huset kan dra nytta av ett sundare inomhusklimat tack vare fischers Svanenmärkta ankarmassa.

Nu är det slut med farliga kemikalier som kräver särskild behandling och extra säker hantering för att kunna användas på byggarbetsplatsen – åtminstone när det gäller hantverkarens ankarmassa. Infästningsexperten fischer har nämligen lanserat Svanenmärkta FIS V Zero, den första ankarmassan på marknaden som inte innehåller peroxider eller andra komponenter som kräver särskilda förhållningsregler.

Patenterad ”Zero Hazard”-teknik

– Hantverkaren behöver inte ta hänsyn till varningssymboler, H/P- eller EUH-föreskrifter, säkerhetsdatablad eller särskild sortering av tomma behållare. FIS V Zero är tillverkad med vår patenterade ”Zero Hazard”-teknik, som garanterar maximal säkerhet för både människor och miljö, samtidigt som det bibehåller samma goda egenskaper som traditionell ankarmassa.

Det berättar Lars Holbæk, Nordic Head of Product and Marketing Management vid fischer. Han fortsätter:

– Lösningen är den första ankarmassan på marknaden som inte klassificeras som farlig, och hantverkare kan därför lagra, transportera och använda den helt utan särskilda förhållningsregler eller hänsyn i vardagen. När behållaren är tom kan den till exempel kasseras som helt vanligt avfall i stället för att hanteras som farligt avfall med de extra kostnader det medför. Det sparar både tid, pengar och besvär.

Hög kvalitet – med människor och miljö i fokus

Som namnet indikerar representerar FIS V Zero den senaste utvecklingen av den välkända och populära ankarmassan FIS V, som är godkänd för förankring i icke-sprucken eller sprucken betong samt murverk.

Ankarmassan kan användas för vanliga arbetsuppgifter som att fästa räcken, stålkonstruktioner, parabolantenner, kabelbrickor, rör och balkongskydd. Den kan också användas vid så låga temperaturer som -10 °C enligt ETA, och stelnar även i vattenfyllda hål. Dessutom är den brandgodkänd enligt R120.

– FIS V Zero har utvecklats för att göra det möjligt för hantverkaren att leverera hög kvalitet samtidigt som man tar hänsyn till både människor och miljö. Det råder ingen tvekan om att kraven på allt från inomhusklimat till byggnationens miljöpåverkan kommer att fortsätta att öka, och därför fortsätter vi också att utveckla lösningar som gör det lättare för hantverkare att nå målen, understryker Lars Holbæk.

Ett sunt inomhusklimat gynnar både användare och utförare

Att den nya ankarmassan levereras helt utan varningssymboler eller säkerhetsdatablad betyder inte att hantverkaren måste leta länge efter dokumentationen. ETA-certifiering, DoP, branddokumentation med mera är fritt tillgängliga för nedladdning på fischers hemsida.

Dessutom är FIS V Zero certifierad med både Svanenmärket, A+ och Eurofins guld för sin inomhusklimatkvalitet, vilket innebär att det uppfyller några av Europas högsta utsläppskrav för inomhusmiljöer. Ankarmassan är även med i Byggvarubedömningen och SundaHus och är listad i den hårdaste kategorin av kemiska produkter i det svenska BASTA/BETA-registret, som bland annat ägs av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Men Lars Holbæk påpekar att den skonsamma ankarmassan inte bara är till gagn för slutanvändarnas inomhusklimat. Han avslutar:

– Det blir enklare för hantverkarna att upprätthålla en hälsosam arbetsmiljö när de inte behöver befatta sig med onödiga kemikalier eller emissioner. Samtidigt blir det lättare att bidra till ett grönare bygge utan att behöva göra omfattande förändringar i arbetssättet.

FIS V Zero har licensnummer 3097 0044 enligt Svanenmärket.