Nyheter

Ett nytt sätt att tatuera in unika fasadmönster

Cembrit introducerar nu Cembrit Patina Signature – en ny fasadskiva där arkitekten i princip kan få vilket mönster som helst inpräglat. Mönstret skapas i kontrasten mellan två ytor.

Med den nya fasadskivan Cembrit Patina Signature har Cembrit gjort det möjligt skapa effektfulla detaljer eller förändra hela utseendet på byggnader och fasader tack vare en ny teknik där mönster eller motiv kan präglas på fasadskivorna.

– Det blir allt vanligare att arkitekter vill lägga till sina egna mönster och vi har kunnat lösa det tidigare, men det har varit lite krångligt, dyrt och krävt speciell programmering med CNC. Med Cembrit Patina Signature blir det betydligt enklare och billigare. Nu får arkitekterna ett helt annat spelrum att skapa fritt med olika mönster och motiv. Det ska bli spännande att se vad de kommer att göra, säger Anna Ranow.

Den nya tekniken bygger vidare på två välbeprövade fasadskivor Cembrit Patina Rough eller Cembrit Patina Original, där den första kännetecknas av att ha rustik/ruff yta och den andra slät.

– Det går till på det sättet att vi placerar en folie med mönstret på skivan och sandblästar det som är frilagt. Mönstret uppstår som en kontrast mellan ruff och slät yta där antingen Cembrit Patina Rough eller Cembrit Patina Original är den mest dominerande, förklarar Anna Ranow.

Cembrit Patina Signature är ett tillägg till Cembrits innovativa sortiment av fasadskivor och ett resultat av det ökande intresset för skräddarsydda fasader. Cembrit har en lång tradition av designsamarbete med arkitekter vilket stärkt både produktutveckling kring detaljer som hur hela lättbyggnadskoncept utvecklats.