Nyheter

Ny statistik: Konkurserna minskar och byggbranschen fortfarande mindre påverkad

Antalet konkurser fortsätter att minska på alla nordiska marknader förutom i Danmark. Under första halvan av 2021 var antalet konkurser lägre än innan utbrottet av Covid-19 i både Norge, Finland och Sverige, enligt färsk data från Enento Group och Experian.

En bransch som varit relativt stabil i hela Norden under pandemin är byggbranschen.

I Sverige ökade konkurserna enbart med 5 procent jämfört med 2019, i Finland minskade den med -5 procent och i Norge med -28 procent. Än en gång utgör Danmark undantaget med en ökning på 27 procent.

– När många konsumenter tillbringar mer tid hemma och bostadspriser ökar, har många bestämt sig för att renovera. Detta har lett till en ökad efterfrågan på byggtjänster och antalet företag inom branschen har ökat. Branschen är vanligtvis kraftigt påverkad av konkurser, men har intressant nog inte påverkats under pandemin frånsett några undantag, kommenterar Jukka Ruuska, vd på Enento Group.

Enento Group och Experian har analyserat och sammanfattat konkurserna under de första sex månaderna under 2021 i Danmark, Norge, Finland och Sverige. Företagen har jämfört datan med den från samma period under 2020, men också 2019 – innan pandemin förändrade världen. Trenden med minskat antal konkurser under första halvan av 2021 ser ut på ett liknande sätt i alla nordiska länder. Danmark utgör undantaget.

– Det vi ser just nu är en global återhämtningstrend, med ökande BNP i utvecklade länder under 2021. Uppåtgående aktiemarknader och bostadspriser, i kombination med stödprogram riktade åt mindre företag, driver konsumtion och ekonomisk tillväxt. I Norden finns en liknande trend, men tillvägagångsätten för att hantera ekonomin skiljer sig något åt mellan de nordiska länderna. Vi har nu nått fram till en punkt där vi kan börja se vissa indikatorer på vilka ekonomiska strategier som fungerade och vilka som inte gjorde det, och det är intressant, kommenterar Jukka Ruuska, vd på Enento Group, den nordiska ägaren av bland annat UC i Sverige.