Nyheter

Med nytt affärssystem från Unit4 ökar TagsIT satsningen på bygg- och entreprenadbranschen

Det blir enklare om man är två. Så resonerar affärssystemsföretaget Unit4 och dess svenska partner TagsIT. Bygg- och entreprenadbranschen är en viktig målgrupp i det samarbetet och man har goda förhoppningar om att lyckas med det nya affärssystemet Unit4 ERPx.

Satsningar på digitalisering inom bygg- och entreprenadbranschen pågår för fullt, men det är ett problem är att det ofta saknas en central punkt för att samla data och hantering av processer.

Att skapa digitala lösningar för denna bransch är en komplex uppgift, eftersom det behövs lösningar på många olika nivåer och för många olika arbetsuppgifter, och att dessa behöver samverka. För att uttrycka det enkelt, hur får man ihop information om ritningar, kalkyl och inköp, för att inte tala om kostnadsstyrning när ett projekt väl drar igång?

Ett affärssystem är en uppenbar samlingsplats för data, digitala resurser och de IT-lösningar som de senare bygger på. Men frågan är om en leverantör av ett generellt affärssystem klarar av att serva den svenska bygg- och entreprenadbranschen på bästa sätt. Lösningen är så klart att liera sig med partner som har god lokal kännedom om branschen med paketerade lösningar.

Utökad roll för partner

Det här är välkända resonemang för affärssystemsföretaget Unit4 och det har blivit än mer aktuellt med lanseringen av det nya affärssystemet Unit4 ERPx. Man har redan flera nära och långvariga samarbeten med svenska partner som ges möjligheter att ta sig an uppgifter som traditionellt ofta hanterats av leverantörer.

– Partner med ambitioner och drivkrafter har alla möjligheter att utöka sina roller gentemot oss, för att hjälpa våra gemensamma kunder, säger Sami Aaraj, partneransvarig på Unit4.

TagsIT är en sådan partner. Företaget grundades 2015 av bland annat vd:n Hamed Shahedi som har en bakgrund på Unit4. Så valet att specialisera sig på just Unit4s produktportfölj var naturligt. Tillväxten har legat på cirka 20 procent per år, även om det blev något mindre förra året, av väl kända orsaker. Målet är en omsättning på 150 miljoner kronor inom de närmaste åren.

– Sverige är vår huvudmarknad, men vi har även kunder inom Norden och ser en god potential att växa både på hemmaplan och inom Norden. Eftersom vi är angelägna om att säkerställa kvalitet för våra tjänster så kommer vi inte växa snabbare än att vi kan säkerställa den bästa kompetensen. Att erbjuda kompetensutveckling för våra konsulter och ligga i teknikens framkant är viktiga delar av arbetet, säger Hamed Shahedi.

Företagets konsulter erbjuder en stor bredd av tjänster, från implementation av system och rådgivning, till systemförvaltning. Man erbjuder även systemutveckling och dataanalys med hjälp av Microsofts Power BI kopplad till Unit4 ERP och MAP.

– Bygg och entreprenadbranschen genomgår en stor förändring just nu, vilket vi märker på våra kunder i den sektorn. Därför passar det bra att Unit4 har lanserat ERPx som matchar de nya behoven väl och detta i kombination med Unit4 MAP som levererar en helhetslösning som blir svår att slå på fingrarna. Det är helt enkelt ett hållbart system att växa med, som enkelt kan anpassas till olika typer av organisationer och behov, säger Hamed Shahedi.

Hamed Shahedi får medhåll av sin kollega Max Edland som är managementkonsult med fokus på UNIT4s MAP, ett verktyg för kostnadskalkylering, planering, inköp och ekonomisk styrning.

– Att data behöver identifieras och tillgängliggöras från alla nivåer i en organisation innebär en förändring av hur människor arbetar. Det krävs system som gör det enkelt att rapportera data och att ta fram analyser baserade på data från flera system, säger Max Edland.

En styrka för TagsIT är att man inte enbart fokuserar på bygg och entreprenadbranschen, utan i hög utsträckning satsar på att få små och mellanstora företag i olika branscher som kunder. Det gör inte minst att det finns en god beredskap för att matcha behoven för olika typer av företag i branschen, från den minsta underentreprenören, till de största bygg och entreprenadföretagen i Norden.

Samlar datakällor

I botten på samarbetet mellan Unit4 och TagsIT finns affärssystemet Unit4 ERP och MAP. Goda möjligheter att hantera data från olika källor är så klart viktigt i de flesta branscher, men kanske speciellt i bygg- och entreprenadbranschen. Att det är ett välkänt behov visas av de ansträngningar som görs från flera håll att hantera olika datakällor. Det görs inte minst med ett arbetssätt som kallas informationsmodellering för byggprojekt (BIM, Building Information Modeling).

Med en samlad hantering av information och data blir smidiga IT-lösningar enklare att realisera. Och det är grogrunden för de nya lösningar som går under benämningen digitala. Utan en rationell hantering av data blir digitaliseringen helt enkelt inte av. Det handlar om allt från optimerade värdekedjor för leveranser av byggmaterial, till AR-glasögon (förstärkt verklighet) som visar instruktioner till den uppgift som en byggarbetare utför för stunden.

– Idag finns en stor efterfrågan på våra tjänster och de lösningar vi implementerar och underhåller. Digitaliseringen och innovation av bygg och entreprenadbranschen är bara en del av den utvecklingen, men i takt med att behoven ökar på alla nivåer så är det en viktig och växande sektor för oss, avslutar Hamed Shahedi.