Nyheter

Lekfull veteran konstruerar vattenlekparker i hela världen

Trots att han är något litet till åren kommen och har grått hår beskriver han sig gärna som professionellt barn, med förmågan att leva sig in i barnens lek och att konstruera lekmiljöer för lekfulla i alla åldrar. Istvan Foth har ägnat årtionden åt att bygga vattenlekparker runt om i hela världen. Med Stöllet i Värmland som utgångspunkt.

Mycket handlar om fart och spännande upplevelser. Man kan tro att inspirationen kommer från Värmland och Klarälven med ett flöde på bortåt ett par hundra kubikmeter vatten per sekund på sin väg från norska fjällområden till Vänern. Den första lekinspirationen kom dock långt före flytten till Värmland. Född i Ungern och studerad i Sverige kom Istvan Foth först till Stockholm för att först 1969 flytta till Värmland.

Från Konstfack till Värmland

Sedan 1960-talet har han alltid fascinerats av barns lek, glädje och sociala interaktion med varandra och vuxna, och just intresset för vattenlek kom någon stans där.

Istvan Foth studerade industridesign på Konstfack i Stockholm, varefter han fick arbete på Moderna Muséet, där han engagerades i ”verkstan” för barn och fick där fick han blodad tand när det gäller barns och ungas lek. Arbete för det svenska företaget Brio och konstruktion av lekplatser förde honom till Stöllet i Värmland, där råvaran för det stora utbudet träleksaker och fabriken Slottsbron fanns. I 16 år arbetade han för den internationellt kända svenska leksaksfabrikanten.

Han startade sitt företag Recrea på 70-talet och specialiserade sig från 1980-talet på vattenparksattraktioner. Han kom i kontakt med den skånska nöjeslegendaren Dan Walterström som tog honom till en mässa i USA. Där fick Istvan presentera sitt koncept för ”vattenparkernas fader” George Millay.

”Make it simple”

– Han gillade mina grejer och han lärde mig mycket. Hans bästa råd var ”make it simple”. Det mesta är universellt, det handlar om vad man kan uppleva med vatten tillsammans med andra. Recrea blev ”supplier” till Wet´n Wild vattenparkerna i USA, Mexiko och Brasilien. Sedan har det bra tickat på. Vattenparken i norska Kristiansand är nog den största projektet där jag faktiskt vill ta äran av helheten, från idé och fram till publikinsläpp, säger Istvan Foth, som kan beskrivas som en vattenlekparkernas pionjär i Sverige.

I konstruktionen av lekutrustning medverkade han i tillkomsten av flera äventyrsparker, bland annat Skara Sommarland, som tillkom 1984.

Vad krävs då för att en vattenlekpark ska locka?

– Den måste ha en del attraktioner som är snabba, riktigt häftiga, så att man knappt vågar pröva på, men också sådant som mest uppmuntrar till att interagera med andra, för både barn och vuxna. Även de äldre är en viktig målgrupp.

I vitt skilda länder har man uppskattat Istvan Foth och Recrea. Bland länder som står på meritlistan märks förutom Sverige och Norge även Turkiet, Kanada. Indien och Kina.

Senaste superattraktionen

– Det bästa vi gjort finns fortfarande i Kristiansand och i Sunne, där några av våra häftigaste saker finns men samtidigt några av våra enklaste.

Wet Bubble eller Big Bubble som introducerades i mitten av 1980-talet är fortfarande den mest kända produkten och den finns i olika skepnader på många håll runt om i världen.

– Det är en stor padda som är mjuk, studsig och hal, riktigt hal, och fylld med vattten, där man kan släppa upp 15 till 20 barn på en gång. Där blir det mycket skratt.

Och det är något som drivit Istvan Foth i alla år, glädjen som uppstår i vattenlekparkerna. Efter en större installationsarbete dröjer han sig gärna kvar för att få se alla glada ögon och höra alla skratten när attraktionerna tas i bruk.

Nyligen har vattenlekparken i Sunne kompletterats efter en brand. Det blev en superattraktion i form av en vattenrutschbana, en riktig tävlingsbana där två personer kan starta samtidigt och där man möts fler gånger under en cirka 40 sekunder lång resa i ett 130 meter långt rör som är öppet på några ställen.

Istvan Foth beskriver sig som ”en gammal avdankad konstfackare som kallar sig designer” och som trots bevarat leklynne börjat introducera en ny generation, en son som påläggskalv, till verksamheten i Recrea. Ännu mer krafter kommer att behövas, menar Istvan. Det är en lekfull bransch, men uppgifterna kräver mycket kunnande och engagemang. Flytande engelska är också ett måste.

Familjeföretag

Företaget Recrea är en svenskbaserad oberoende operatör, ett familjeföretag som bedriver utveckling av idéer, design, konstruktion och slutproduktion av attraktioner för lek, bad, nöjen och fritid. Företaget har fokuserat på de egna idéerna, de egna unika produkterna, och har en handfull anställda. Men vid större uppdrag kan uppåt ett hundratal personer vara sysselsatta.

Företaget engageras ofta i ansiktslyftningsprojekt där lekparker behöver uppgraderas med spännande moderna attraktioner. Men det anlitas också som konsulter för att skapa och planera anläggningar och för projektledning inom vatten- och temaparker.

På bilden: Wet Bubble är en stor padda, som är mjuk, studsig, riktigt hal