Nyheter

Spektakulär spårvagnsdepå med fasader från SAPA

Den spektakulära spårvagnsdepån är ritad av Tengbom kommer att vara hemmabasen för Lunds sju spårvagnar som alla är uppkallade baserat på anknytning till staden – Sfnixen, Lindeman, Blåtand, Brandklipparen, Inferno, Saxo Grammaticus och Åsa-Hanna. 

Spårvagnar är det nya i Skåne, och det är ett helt nytt sätt att resa på i Lund. Staden bygger ett sista stopp på den sprillans nya spårvagnslinjen som kommer att passera mellan Lund C och ESS. Stadsutvecklingen kommer att ske längs med spårvägen, kommunerna kommer att bli tätare, de kommer att förnyas och de kommer att fortsätta att växa.

– Under modellarbetet med fasaden blev vi faktiskt inspirerade av ett vikt pappersark, det må låta banalt men det var faktiskt så det gick till. Vi ville ha en fasad som gav en viss mönsterverkan, och på något sätt var utmanande, så vi vek plåten likt det veckade arket,  säger Nils-Olof Ljunggren, Arkitekt SAR/MSA.

Spårvägen är en 5,5 kilometer lång kärna i den progressiva landsbygden i Skåne, och ett par av de 9 stoppen är de största knutpunkterna i kollektivtrafiken. Som ett sista stopp har en modern depå byggts bestående av 4000 m² utrymmen för dagligt underhåll, städning, verkstad och kontor för trafikledning. Byggnaden är bland annat klädd i fasader från SAPA.

– Detta är en fantastisk byggnation och vi på SAPA är stolta att få vara en pusselbit i projektet, där man siktar framåt och satsar på en modern depå för kollektivtrafiken, säger Mattias Jansson, Försäljningschef hos SAPA Sverige.

– Den stora utmaningen för projektet har handlat om lösa infästningar och att dimensionera profiler, och det är kul att det är ett stort uppmärksammat landmärke intill två stycken andra stora landmärken i Lund som ex MAX IV och ESS. Det unika med just det här projektet är att det är ett stort välvt parti med stora glas, säger Jonny Englund, projektledare på Alab Aluman.

Fakta:

Arkitekt: Tengbom
Byggherre: Region Skåne / Lunds Kommun
Byggentreprenör: NCC Building Sweden
Metallbyggare: Alab Aluman AB
SAPA produkter: Fasad 4150, Dörr 2086, Fönster 1086

Foto: Magnus Bogren, Bogrens Glasmästeri AB