Nyheter

Nytt verktyg för byggbranschens digitalisering – Exactstudio.com med SkyView

Byggbranschen har potential att öka sin produktivitet med 65 miljarder kronor årligen bland annat genom bättre kommunikation och obrutna informationskedjor, enligt en rapport som nyligen publicerades av Svensk Byggtjänst.

Att vara en del i lösningen av byggbranschens digitalisering är en av grundpelarna i den satsning som Exact och SkyMap nu gör genom ett fördjupat partnerskap.

Exact lanserar den nya digitala leveransplattformen Exactstudio.com där SkyMaps visualiseringsverktyg SkyView har integrerats. Plattformen innebär att kunderna med en inloggning får tillgång till all digital information som genereras i byggprojektet och dessutom kan se och använda informationen i både 2D och 3D direkt i plattformen, utan att behöva installera någon mjukvara i sin dator.

Det blir ett viktigt verktyg inte minst för visuell kvalitetssäkring av alla underlag.

– Vårt mål är att hjälpa byggbranschen att förbättra arbetsflödet, knyta ihop informationsflödet och på riktigt få nytta av all digital information i projektet. Vi ser att det finns en stor potential för kunderna att öka sin produktivitet och i förlängningen sin lönsamhet genom det, säger Fredrik Andershed, koncernchef på Exact.

För att generera och visualisera drönarskannad information har SkyView integrerats i Exactstudio.com redan från start. I SkyView arbetar du med en drönarskannad kopia av verkligheten, ibland kallad digital tvilling, som bland annat gör det möjligt att göra noggranna mätningar och volymberäkningar samt att jämföra och kontrollera teoretiska ritningar och modeller mot verkligheten direkt i plattformen.

– Vi strävar efter att våra digitala verktyg ska bli en standard för generering och hantering av drönardata i bygg- och fastighetsbranschen och att bli en naturlig del i Exactstudio.com är ett stort kliv i rätt riktning för oss. Jag är övertygad om att vi tillsammans kan göra ännu större nytta för fastighetsutvecklare och entreprenörer, säger Jon Bengtsson, grundare och VD på SkyMap.

Exactstudio.com lanseras nu i Sverige, Norge och Finland och de första kunderna driver redan sina projekt i plattformen. Samtidigt pågår den interna implementationen då Exacts mätkonsulter genom plattformen får SkyMaps verktyg för att konvertera drönarbilder till ortofoto, punktmoln och 3D-modell.

– Vi ser en starkt ökad användning av drönare då tiden för insamlingen till användbar produkt för kunden är försumbar. Med SkyMaps visualisering direkt i vår leveransplattform får vi ett kraftfullt verktyg som en del i vår kvalitetssäkringsprocess och vårt dagliga arbete tillsammans med kunden. Våra kunder identifierar uppsidor och nya möjligheter, blir effektivare och mer digitaliserade för varje dag utan att de tänker på det, fortsätter Fredrik Andershed.

Samarbetet mellan Exact och SkyMap inleddes våren 2020 då ett partneravtal tecknades med ambitionen att hjälpas åt att digitalisera byggbranschen. De gemensamma affärerna har växt kontinuerligt och förväntas fortsätta öka.

– För SkyMap är det viktigt att ha tillgång till duktiga mätkonsulter som kan samla in data med hög kvalitet, och tack vare samarbete med Exact täcker vi idag hela Sverige och även Norge och Finland. Med den här satsningen knyter vi ihop oss ännu tätare och gör det möjligt för oss att växa vidare tillsammans, avslutar Jon Bengtsson.