Nyheter

MFB Academy Newsletter #5 – Tre hus i 90% trä

I den här intervjun tar företaget Masonite Beams upp hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch, aktuella projekt och trender inom byggbranschen:

”I detta nummer träffar vi MFB Academy medlemmen Klara Bruun på Glommen Lindberg. Tidigare har hon läst byggproduktion på KTH, jobbat inom byggbranschen ett antal år och numera är hon projektsamordnare på Glommen Lindberg. Klara jobbar med frågor som rör ansvaret att vara byggherre. I den här intervjun dyker vi in i hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch, aktuella projekt och trender inom byggbranschen.

Jämställdhet inom byggbranschen

Klara tror att att klimatet har förändrats sedan #metoo-eran startade.

– Jag tror att #metoo-rörelsen märks oavsett bransch. Däremot har jag själv inte upplevt en osäkerhet kring att jag ska bli behandlad annorlunda inom branschen. Jag stortrivs i mitt jobb som jag har idag. Det är något jag tycker smittar av dem som man möter. Dock saknar jag att ha flera kvinnliga kollegor. Jag tror att alla arbetsplatser mår bra av att ha en mångfald!

Offsite Manufacturing – en uppåtgående trend

Bolaget som Klara jobbar på heter Glommen Linberg och företaget är byggherre inom byggbranschen och bygger bostäder runt om i Sverige.

– En trend som verkar bli större just nu är ”offsite manufacturing”. Ett sätt att industrialisera byggandet. Kort och gott handlar det om att försöka utföra fler arbeten parallellt och på så sätt effektiviserar vi arbetet på byggarbetsplats och kortar ned byggtiden. Det här är något som vi på Glommen Lindberg jobbar stenhårt med.

Tre hus av 90 procent trä

Nu byggs nästa projekt i Sollentuna, Eldkvasten med totalt 135 lägenheter fördelat på tre huskroppar med SEB banks fastighetsfond som tagare. Bygget har en tydlig miljöprofil med miljövänliga materialval, solceller och ett eget miljörum. 

Projektet färdigställs i tre etapper och står klart i slutet av 2021.

– Det unika med Eldkvasten är att husen kommer att bestå av 90 procent trä, byggprodukter fria från hälsofarliga kemikalier som allt tillsammans ger en sund innemiljö. Det är riktigt häftigt avslutar Klara.

Tall Wood

Just nu pågår många spännande projekt hos Masonite Beams. Ett av projektet som Masonite Beams ingår i är Tall Wood som är ett samverkansprojekt mellan företag, universitet och myndigheter i Finland, Sverige och Norge.

Projektet syftar till att bana väg för innovativa och futuristiska byggsystem för flervåningshus. Under de senaste veckorna har Masonite Beams samarbetat med studenter vid Luleå Tekniska Universitet som ska vidareutveckla och förbättra Masonite Beams Flexibla Byggsystems samverkansbjälklag.

– Målet är att projektet ska resultera i hjälpmedel som förenklar dimensioneringen för våra kunder, berättar Tommy Persson Forskning- och Utvecklingschef på Masonite Beams.”