Nyheter

MiTek revolutionerar byggbranschen med golvbjälklaget Posi-Joist™

Trä- eller stålbjälklag? Varför ska man behöva välja? Nu revolutionerar MiTek den nordiska byggbranschen med Posi-Joist – ett innovativt golvbjälklag som bygger på en hybridlösning.

– Med Posi-Joist sparar du upp till 50 procent jämfört med ett betongbjälklag, säger Peter Koski, affärsutvecklare på MiTek.

MiTek i Tranås är en välkänd leverantör av takstolssystem. Nästan alla spikplåtar för takstolstillverkning utvecklas och tillverkas här. Nu vänder MiTek även blickarna mot golvet: i ryggen har man ett smart patent och musklerna från globala MiTek-koncernen.

– Posi-Joist är ett golvbjälklag som bygger på en hybridlösning av trä och stål. Genom en snillrik konstruktion har vi utnyttjat de båda materialens bästa egenskaper samtidigt som vi har lyckats minimera materialanvändningen, förklarar Peter Koski och fortsätter:

– För alla som vill bygga hållbart är det här en optimal lösning. Minimalt med material ger låga vikter och låga koldioxidutsläpp i hela kedjan – från råvaruproduktion till transporter. Trä binder ju dessutom koldioxid.

Resultatet är ett öppet golvbjälklag som möter tuffa ljud-, brand- och vibrationskrav samtidigt som det är extremt lätt att planera och bygga med. Balkens ståldiagonal ger spänst åt konstruktionen samtidigt och fångar effektivt upp ljud och vibrationer.

För att ytterligare förenkla har MiTek tagit fram Posi Golvsystem, som bygger på Posi-Joist balken.

Golven kan utformas som kassetter, vilket ger en extremt snabb byggprocess, men kan även monteras balk för balk. Posi Golvsystem finns i fyra olika varianter för att möta kraven vid olika ljudklasser – från Basic till ljudklass A. Posi-Joist är därmed ett alternativ för alla typer av bostäder från villor till flervåningshus.

Lättviktsbjälklag har ofta brottats med stegljudsproblem, men så är inte fallet med Posi-Joist som har uppvisat utmärkta egenskaper i oberoende tester.

– Det här är faktiskt riktigt bra, kommenterar Klas Hagberg som är en av Europas ledande forskare inom akustikmiljö.

Den öppna konstruktionen och långa spännvidder ger större kreativ frihet för arkitekter och byggingenjörer samtidigt som det ger flexibilitet för el- och vvs-installatörer och andra hantverkare på plats. Golvkassetterna gör det enkelt att rita och konstruera; arbetet kan ske direkt i Pamir som är MiTeks marknadsledande program för beräkning av takstolar, väggelement och Posi-Joist.

Nu är siktet inställt på att omvända byggmarknaden i Skandinavien och Baltikum där man av tradition gärna bygger golvbjälklag i bara ett material.

– Nu investerar vi också  i en helt ny fabrik i Tranås. Totalt handlar det om 9 200 kvadratmeter produktionsyta som ska stå färdig i oktober. Vi hoppas också att vi ska kunna bidra med nya arbetstillfällen i regionen, säger MiTeks VD P-O Karlsson.