Nyheter

Högkvalitativa lösningar i fokus när arkitekter väljer akustiska undertak

Vad är kvalitet? Det beror i högsta grad på vem du frågar, och i vilket sammanhang. Men för en arkitekt som ska välja undertak är balansen mellan form och funktion en avgörande del av svaret. Detta är något som inte förvånar Rockfon, tillverkare av akustiska lösningar.

Rockfon sett en ökning i försäljningen av deras mest exklusiva produkter – produkter utvecklade för att möta kraven på såväl funktionell som arkitektonisk kvalitet.

När du går in i en byggnad är undertaket troligtvis inte det som dina ögon dras till först. Men betyder det att arkitekter kan välja vilket undertak som helst, utan konsekvenser? Nej, säger Rockfon – tillverkare av akustiska undertak i stenull.

Ett undertak av hög kvalitet kan nämligen vara skillnaden mellan en bra och en dålig upplevelse av utrymmet du befinner dig i. Vi vet att ljuden som omgiver oss har en påverkan på vårt mående och välbefinnande, och därför är det viktigt att arkitekter och byggherrar tänker in akustiken från första början – och väljer ett undertak av högre kvalitet.

Bra material från golv till undertak

En arkitekt som har arbetat med produkter från Rockfon är Patrick Dahlqvist från Enter Arkitektur. Han förklarar att för dem innebär kvalitet att det valda byggmaterialet inte bara gör att slutresultatet ser snyggt ut – utan att det även möter alla funktionella krav. Detta gäller material från golv till tak, och i detta inkluderas i högsta grad även akustiska undertak. Han berättar:

– Kvalitet för oss på Enter Arkitektur innebär att det material som vi jobbar med har de tekniska egenskaperna som förväntas, samt att slutresultatet blir som man vill ha det – både funktionellt och estetiskt. När det kommer till undertaket så är även det en del av helhetsintrycket.

Han fortsätter:

– Undertak är oftast mindre påtagliga och sitter mer skyddade än golv och väggar, men det är fortfarande viktigt att det åldras vackert, att det inte ändrar färg med tiden och att de akustiska egenskaperna fortfarande bibehålls efter flera år. Allt detta är något jag tycker att man hittar i Rockfons produkter.

Lösningar med god kvalitet för varje miljö

På Rockfon har man märkt hur deras exklusiva produkter, som utvecklats under en lång tid, har ökat i popularitet. Johan Hoffman, försäljningsdirektör för Rockfon Sverige, berättar:

– Idag pratas det mycket om hur viktigt det är med kvalitativt material för att skapa bra inomhusmiljöer, och här är undertak inget undantag. Det ska vara hållbart, ha ett högt brandmotstånd och självklart leverera ett snyggt slutresultat. Men det som vi tycker är extra kul är att se hur arkitekternas visioner faktiskt matchar efterfrågan på våra high-end lösningar mer och mer idag, och att våra produkter klarar kraven på hållbarhet, funktionalitet och design.

Han avslutar:

– Detta är så klart oerhört glädjande, då vi har lagt mycket tid och pengar på att utveckla de här lösningarna. Jag tror att satsningen på högre kvalitetslösningar i branschen kommer att vara en win-win för alla parter. Det är självklart positivt för oss på Rockfon, men även för arkitekten och framförallt för de personer som sedan kommer att vistas i miljön, dag ut och dag in