Nyheter

Nu utreds Northvolt-dödsfallet

Den man som arbetade på Northvolt-bygget i Skellefteå och avled i sviterna av covid-19 var en polsk elektriker. Mannen som dog i sviterna av covid var elektriker och arbetade hos en underentreprenör till Eitech, det elföretag som är huvudentreprenör för elinstallationerna på Northvolt. Det rapporterar Byggnadsarbetaren.

Underentreprenören är medlem i Installationsföretagen. Därmed gäller kollektivavtalet för de anställda elektrikerna.

Facket gör också en utredning av det som hänt och bevakar försäkringarna:

– Det ska vara likvärdiga villkor som vi svenskar har genom AFA och Fora. Beroende på vad vi får fram i detta fallet så kommer vi att se till att vi kan garantera rätt försäkringar framöver. Vi kan skriva in i avtalen att det ska vara likvärdigt med de vi har i Sverige och begära skadestånd om företagen inte gjort vad de ska, säger Sven Höckert, ombudsman på fackförbundet Elektrikerna till byggnadsarbetaren.

Företrädare för Arbetsmiljöverket sa i fredags till Svenska Dagbladet att man planerar att utföra en inspektion hos batteritillverkaren efter coronautbrottet. Northvolt har bara skickat in en anmälan om smittspridning till Arbetsmiljöverket – so arbetsgivare är man skyldig att ”utan dröjsmål” anmäla om anställda har exponerats för coronaviruset på arbetsplatsen