Nyheter

Ikea och Helsingborgs stad samarbetar i H22

Samarbete är nyckelordet för H22 där Helsingborg stad i nära samarbete med helsingborgarna, föreningar och näringslivet tillsammans skapar en innovativ och hållbar stad inför stadsmässan H22 City Expo den 30 maj till 2 juni 2022.

– H22 är vårt sätt att utveckla staden för helsingborgarna och en del i FN:s globala hållbarhetsmål. Helsingborg har tidigare arrangerat H55 då arkitektur, formgivning och konstindustrin stod i fokus. H99 var en bomässa med Norra hamnen som bas och nu går vi ifrån bomässorna till att göra en stadsmässa med fyra huvudområden; Gröningen, Oceanhamnen, Drottninghög och Helsingborg C. Nu gör vi någonting vi aldrig gjort tidigare och det tillsammans med helsingborgarna och våra sponsorer. Ikea som redan har ett starkt hållbarhetsengagemang, är en viktig parters i detta, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Det är första gången Ikea inleder ett flerårigt samarbete med en hel stad och därmed tar klivet utanför hemmets fyra väggar. Syftet är att tillsammans med Helsingborgs stad utforska och vidga begreppet hem. Men också utveckla livet i staden och i hemmet bättre.

– Vi vill hitta lösningar som leder till ett sundare och mer hållbart liv hemma där mat och hälsa har en viktig roll. Vi vill undersöka hur framtidens hem blir mer överkomligt, utforska tillverkning av produkter i vår närmiljö och granska hur vårt sätt att handla ser ut i framtiden. Vi vill bli bättre på att möta våra kunders behov, säger Fredrik Håkansson Lundh, regionchef på Ikea Sverige.

Samarbetet handlar om tre områden i Helsingborg:

Drottninghög, Fredriksdalsskogen och Oceanhamnen.

I stadsdelen Drottninghög är ambitionen att tillsammans med de boende skapa mötesplatserna The Kitchen, The Garden och The Market. Ekonomiskt, socialt och miljömässigt ska outnyttjade ytor användas för att producera matvaror.

– Urban Farming handlar om hur vi ska kunna odla i en stadsdel och slippa frakter. Köket utvecklar vi tillsammans med dem som bor där. Det behövs ingredienser att laga mat av och restauranger och catering för att få ut maten, förklarar Marcus Engman, chief creative officer på Ingka Group.

I fredriksdalsskogen, som tillkom under H55, är Ikeas ambition att få studenter från hela världen att utforska hur ett alternativt och hållbart samhälle kan se ut och fungera.

– Vi vill ta fram historien från H55. Det vi vill komma åt nya sätta att umgås, det andra är småskaligt boende så att alla har råd att bo. Vi vill tillverka hus på samma sätt som vi gör Ikeamöbler, säger Marcus Engman.

Husen ska byggas oberoende av vatten-, avlopp och el. Tillsammans med stadsplanerare, arkitekter och staden sätter Ikea samman en stadsplanering för att se vad som händer om stadskvarteret görs runt eller i kvadrat.

På Oceanhamnen ska Ikea utforska framtidens hem, handel och lokal produktion, allt med fokus på återbruk, i en övergiven lagerlokal. En utställning i tre våningsplan ska visa hur man lagar mat, tar fram nya möbler av gamla och visa hur vi kan bo tillsammans.