Nyheter

U219 – Kontorsbyggnad med unik glasfasad

Konsten att utforma kontorslokaler har blivit en kombination av hårdvaror och den moderna människans vardagsliv. Att bedriva en affärsverksamhet är synonymt med att interagera mellan människor, teknik och arkitektur.

När man bygger kontorsbyggnader bör dessa betraktas som nycklar till framtidens miljö för anställda. Enligt färska studier visar forskningen att tråkiga kontor leder till mer frånvaro. U219 är ett bra exempel på en modern kontorsbyggnad, där mjuka värden och välbefinnande beaktas i designen – ett arkitektoniskt sätt att framkalla lösningar i det mänskliga sinnet.

U219 fokuserar på komfort, hälsa och produktivitet. Byggnaden visar stor hängivenhet för personen och dess välbefinnande genom att garantera deras komfort tack vare högkvalitativa material och progressiva tekniska lösningar. U219 ägnar även särskild uppmärksamhet åt akustik och ljudnivå. Glasfasaden, signerad WICONA, tillåter inte buller från utsidan in i arbetsmiljön. Det som är unikt med den här byggnaden är kombinationen av STD och SH-lösningar och de vertikala principerna för fixering av pilaster.

– Vi vann detta projekt tack vare vår elementfasad som standardlösning med glaslister i ramen. Vi var också tvungna att byta fyra bakfasader med fullständiga SG-lösningar som krävde ett helt nytt koncept för hela byggnaden. Vi har gjort designen från grunden och dessutom har vi lyckats avsluta detta projekt enligt satta tidsfrister, säger Rimantas Staknevicius på WICONA.

Belägen på Ukmerges Street särskiljer sig byggnadens exteriör från stadens miljö. Byggnadens totala yta täcker 15 000 kvadratmeter, och formen består av två block som är sammankopplade av ett atrium. Byggnadens drivkraft är en horisontell öppning i oval from som visar den inre miljön för dem som tittar in. Bottenvåningen ses som en förlängning av Seskines kommersiella gränder och tack vare panoramautsikten skapar även de övre våningarna en närvarande känsla i stadens puls.

U219 är mångfacetterad och erbjuder hyresgäster olika varianter av lokaler beroende av behov och krav – rumsstorlekar, lunchutrymmen, fritidsutrymmen, pentry, mötesrum och privata utrymmen. Andra projekt som är byggda med samma lösning är Sqveras, Magnum i Kaunas (Litauen) World Trade Center i Karlskrona och Kv.konsulatet i Linköping.

Redan i designfasen tog arkitekterna stor hänsyn till de globala trender som sätter krav på både design och konstruktion, vilket gjorde att U219 framgångsrikt förvärvade den svåruppnåeliga ”BREEAM Excellent New Construction Standard.”

Arkitekt: Cloud architektai UAB

Metall byggare: Glasma Service UAB & Aliuminio fasadai UAB

WICONA lösningar: WICTEC EL60 EVO & EL60 SG EVO skräddarsydda lösningar

Foto: Evaldas Lasys