Nyheter

SynVillan och Villa Sjöö är finalister till stadsbyggnadspriset

I år är det två havsnära byggen som gör upp om det ärofyllda stadsbyggnadspriset. Det är fritidshuset Villa Sjöö på Sjöö i Karlshamns skärgård och övernattningsstugan SynVillan inne i Eriksberg naturreservat som av totalt sju nominerade objekt går till final.

Juryn som består av arkitekt Anders Larsson, parkingenjör Sara-Marie Rännbäck, arkitekt Elisabeth Rydberg, arkitekt Emina Kovacic och planeringsarkitekt Anna Lyggemark hade en grannlaga uppgift att välja ut två av sju objekt som i år nominerades till stadsbyggnadspriset. Av dessa sju nominerade var sex stycken enbostadshus i form av fritidshus eller permanentbostäder.

– Årets nomineringar tyder på att stadsbyggnadspriset har blivit något som nu engagerar kommunens medborgare i ännu större utsträckning och kryper in i deras mest privata sfär; hemmet. Vi tycker att det känns fantastiskt att kommunens pris får allt större genomslag då ambitionsnivån och viljan att skapa god arkitektur höjs för varje år, precis som det är tänkt, säger Emina Kovacic, jurymedlem och stadsarkitekt i Karlshamns kommun.

– Som stadsarkitekt är jag extra stolt att båda nominerade byggbolag finns verksamma i vår kommun vilket innebär att den kompetens de bygger upp i samband med dessa speciella projekt kan komma kommunens framtida projekt till godo.

Stadsbyggnadspriset, som delats ut sedan 2015, kan delas ut till ett projekt som tillhör något eller några av följande fyra kategorier: god arkitektur, god byggnadsvård, god livsmiljö och god tillgänglighet. Priset delas ut på Karlshamns näringslivsgala, KAN-galan, och består av ett diplom med motivering samt en skylt att fästa vid det vinnande objektet.

Konkurrensen har i år varit hård, flera objekt av hög kvalitet har nominerats. Av totalt sju nomineringar har årets jury slutligen tagit fram ett förslag på två finalister till årets stadsbyggnadspris:

SynVillan på Eriksberg (Eriksberg 1:2)
En övernattningsstuga inne i Eriksberg naturreservat.
Byggherre: Eriksberg Vilt & Natur AB
Arkitekt: Thomas Sandell, ÅF Sandellsandberg arkitekter AB
Entreprenör: PMB Sverige AB

Villa Sjöö på Sjöö (Tärnö 1:40)
Fritidshus på Sjöö i Karlshamns skärgård.
Byggherre: Jonas Åkesson, Pia Karlsland Åkesson
Arkitekt: Sven Gustafsson, White Arkitekter
Entreprenör: Snickar´n i Asarum

Per-Arne Olsson, vd Eriksberg Vilt & Natur AB, är glad över nomineringen.

– Det känns hedrande och att kredit fåtts med tanke på det speciella bygge som blivit resultatet. 

Att de byggde just SynVillan med den utformningen föregicks av en lång process.

– Vi hade Eriksbergs DNA i tankarna inför bygget och så samarbetade vi med arkitekten Thomas Sandell som vågar ta ut svängarna. Det är en unik design på en unik plats och kommentarerna från besökare är bara superlativer som magiskt, vågat och fantastiskt, säger Per-Arne.

Efter många års planering och otaliga skisser blev paret Pia och Jonas Åkesons fritidshus ute på den lilla ön Sjöö utanför Karlshamn klart.

– Vi är så klart väldigt glada över att ha blivit nominerade till detta fina pris, och denna glädje delar vi med alla inblandade. Det har varit en fantastisk resa, där skickliga lokala yrkesmän och yrkeskvinnor gjort våra drömmar verkliga in i minsta detalj, efter att stadsbyggnadskontorets arkitekter och kommunpolitiker vågat ge oss en chans, säger Jonas och Pia.

I mer än 15 år har paret Åkeson vistats i den orörda naturen på Sjöö under väldigt enkla förhållanden. Utan ström och utan vatten. Nu har de ett nytt hus med värmepump och vattenburen golvvärme som säkerställer miljövänlig och energisnål uppvärmning året runt.

– Vi kan vår lilla ö. Och ön vet var den har oss. Redan från början var det därför självklart för oss att ett möjligt framtida hus skulle utformas efter och anpassas till naturen för att göra minsta möjliga avtryck i det ömtåliga skärgårdslandskapet. Och nu ligger det där. Som om det alltid funnits.

– De utvalda finalisterna visar på stort engagemang från både byggherre, arkitekt och entreprenör, hela vägen från idéskapande till själva genomförandet. Det rör sig om två mycket högkvalitativa kandidater som båda två håller den kvalitetsnivå som krävs för att vinna Karlshamns stadsbyggnadspris, säger Emina Kovacic.