Nyheter

Framtiden Byggutveckling AB bygger storskaligt i Kviberg

250 lägenheter som väcker stort intresse med det lutande taket. Ett terrasserat hus på fem våningar i ena delen och upp till 17 i den andra.

– SEDAN 60-TALET FINNS grannhuset som på sin tid blev internationellt uppmärksammat med anledning av sin storlek och sitt nytänkande. Vi har i detta projekt velat arbeta i samma skala men på ett nytt intressant sätt. Vi har velat göra något nytt från den befintliga monotona miljön som är stor, hög och i betong, berättar Mattias Ström, projektchef på Framtiden Byggutveckling i Göteborg.

På det Nya Kvibergshuset sticker taket ut och formar gestalt- ningen i området och dagens nytänkande står miljötänket för.

Lägenheterna är från ettor upp till och med fyror med tyngd- punkten på tvåor. Det är meningen att man ska kunna börja att bo med den lilla familjen och sedan byta upp sig till större lägen- heter allt eftersom.

Lägenheterna är ytsmarta och samtliga har balkong. Alla dessa balkonger som är väl tilltagna är också något som utmärker byggnaden.

– Miljötanken genomsyrar hela projektet. Det sluttande taket är belagt med solceller och genererar mer el än behovet, vilket medför att vi säljer överskottselen till marknaden. Vi har också tagit fram en mobilitetspolicy som blivit standard i Göteborg. Den innebär bland annat en parkeringsutredning där både bilpool, elcyklar, kollektivtrafiktavlor och en verkstad för cyklar ingår. Man är automatiskt medlem i bilpoolen under de fem första åren som man bor i sin lägenhet.

Utegården ligger skyddat inom den L-formade byggnaden där det kommer att finnas både lekplats och grönytor samt en terrass som ligger ovanpå ett tvåvåningsgarage. De externa cykelhusen är beklädda med sedumtak. I den framtida planen ligger också en förskola i området.

Spännande byggnation som utmanar

– Huset är byggt på ett traditionellt sätt med en prefabricerad betongkonstruktion med filligranbjälklag och utfackningsväggar, berättar Mattias Ström.

– Det är en ansträngd konstruktion som det gäller att få till på rätt sätt. Vi har börjat vid lågpunkten för att avancera uppåt till högsta punkten 65 meter ovan mark. Taket är en utmaning, därför har vi haft experter anlitade för att vara säkra på att inget läckage ska uppstå. Det är uppbyggt av en prefabricerad stål- konstruktion som är projekterad i 3D och helt korrekt anpassad i fabrik för takets unika utformning. Väderförhållandena har stått på vår sida under byggtiden, vilket självklart har underlättat.

Fasaderna består av skiffer i olika varma grå jordtoner.

Balkongerna är i olika längder som då ger ett varierat mönster. De längst ner får fronter i skiffer och de högre upp lackerad mönstrad plåt i en ekfärgad ton. Trapphusen har en grå granit- keramik med ljusa väggar och tamburdörrar med laminerat trä. Trapphusen får en vitgrå mosaik och räcken i stål med handledare i oljad ek.

För att få liv och rörelse i området finns i gatuplan affärslokaler att hyra för olika verksamheter.

– Byggnationen startade vi 2019 med Tuve Bygg som totalentreprenör. Inflyttning kommer att ske i fyra etapper där de första 40 lägenheterna blir inflyttningsklara under sommaren 2021, berättar Mattias Ström.

Under hösten 2022 kommer den sista etappen att stå färdig för inflyttning.