Nyheter

Omfattande omstrukturering av fastighetsbranschen väntar

Den galopperande e-handeln och ett delvis permanentat distansarbete på längre sikt kommer att slå hårt mot fastighetsbranschen.

Omfattande omstruktureringar i branschen väntar.

Låga räntor och pengar från obligationer har eldat på värderingarna på kommersiella fastigheter. Men nu ser Finansinspektionen ser flera mörka moln. En fortsatt pandemi kan slå stenhårt mot den svenska fastighetsmarknaden.

Och får fastighetssektorn problem, får även bankerna problem. Nära 50% av bankernas företagsutlåning går till just kommersiella fastigheter.

Länge har fastighetsbranschen finansierat många av sina fastighetsköp med hjälp av banklån. På senare år har branschen också lånat av pensionsbolag och sparare genom att ge ut företagsobligationer.

Obligationerna har enligt Anders Kvist,rådgivare hos Finansinspektionen, givit extra bränsle åt branschen och möjliggjort ännu mer expansion. Det kan i sin tur skapa än större problem:

– Obligationsmarknaden är delvis som aktiemarknaden, under perioder går benägenheten att ta risk kraftigt ner bland fonder och andra förvaltare. Det kan skapa störningar för fastighetsbolagens möjligheter att förnya sina finansieringar. Då finns risken för att bankerna måste gå in och hjälpa till, det finns all anledning att följa den här finansieringen väldigt noga, säger Anders Kvist till SvT Nyheter.

Fastighetsbolagen är beroende av bra kreditbetyg för att fortsatt kunna låna pengar på obligationsmarknaden. Och det oroar Finansinspektionen.