Nyheter

NCC och Peab ställer krav på återvinning av plastgolv

Golvbranschens system GBR Golvåtervinning har i många år visat goda resultat. Nu tar branschen ännu ett kliv framåt när NCC och Peab gemensamt ställer krav på återvinning vid installation av plastgolv.

Golvbranschen blir hela tiden bättre på att återvinna installationsspill. Under de tre senaste åren har det blivit insamlingsrekord varje år. Nu tar återvinningsarbetet ännu ett stort steg framåt genom att NCC och Peab gemensamt ställer krav på återvinning av installationsspill för plastgolv. Enligt dem handlar återvinning om resurseffektivitet och en ökad hållbarhet i byggprojekten.

– Att två av de största aktörerna i branschen nu ställer detta som krav är enormt betydelsefullt för GBR Golvåtervinning. Ju fler som är med på återvinningen desto större effekt får vi i arbetet. Utsortering av plastavfall ligger dessutom i linje med den nya avfallsförordning som började gälla 1 augusti i år, säger Johan Aspelin som är vd för Golvbranschen, GBR.

En nyhet i återvinningssystemet är att spårbarheten har utvecklats så att det går att se hur mycket installationsspill som samlats in från ett enskilt projekt. Beställarna, både kommuner och andra, efterfrågar ökad återvinning och de får nu lättare att följa hanteringen av det överblivna materialet. GBR golvåtervinning visar hur branschen praktiskt kan arbeta med cirkuläritet och hållbarhet och samtidigt hushålla med resurserna.

– Vi har jobbat med detta fokuserat i ett år tillsammans med GBR, och vår förhoppning är att nu när Peab också är med kan vi få än mer fart på återvinningen av plast från golvspill och därmed minska branschens koldioxidavtryck, säger Pernilla Löfås, miljöstrateg på NCC.

– Golvbranschens återvinningssystem för golvspill visar tydligt på nyttan och möjligheterna med materialåtervinning genom att spillmaterial från våra byggprojekt går tillbaka och blir till nya golv, säger Lotta Zachrisson, miljöspecialist på Peab Sverige.