Nyheter

Wicona levererar glasfasader till Magnum Business Center i Kaunas

Arkitekter har alltid varit duktiga på att uppmärksamma miljön som omger deras byggnader. Idag har den gröna övergången inkluderat både arkitektur och hållbarhet i en och samma strävan.

Med bygg- och anläggningssektorn som står för en stor del av de globala koldioxidutsläppen (40%) har hållbar arkitektur blivit en nyckelfunktion i vårt mål att återställa miljöbalansen på vår planet. För arkitekter innebär det en dubbel utmaning i att designa strukturer som både tillfredsställer behoven för en modern högteknologisk medborgare och samtidigt minimerar miljöavtrycket.

En sådan ambition finns i Kaunas, Litauen, där Glasma Service UAB har installerat en glasfasad på ett innovativt affärscentrum. Magnum Business Center har utsikt över floden Nemunas, och projektet byggdes delvis med betongavfall som erhållits från ett oavslutat rivet hotell som hade stått på samma plats i över 30 år. WICONA utvecklade en skräddarsydd glasfasad i aluminium, WICTEC EL EVO med en SG-fasad. För fönster och dörrar användes WICLINE 75 och WICSTYLE 75.

– Möjligheter för att få idéer att fungera i praktiken ska vara obegränsade, hållbara och återvinningsbara. Det här är fördelarna med att använda aluminiumprodukter, säger Mantas Navalinkas, UAB Archas.

Magnum Business Center är uppbyggd med 2 block – 12 och 8 våningar. Centret optimerar sin energieffektivitet med ett förnybart energidrivet elsystem som anpassar mikroklimatet för de anställda, det justerar automatiskt både värme och LED-belysningen.

Enligt arkitekt Navalinkas så är formen det unika med byggnaden. Den skulpturala designen passar det historiskt viktiga läget i centrum, och byggnaden skapar ett modernt uttryck i denna äldre miljö. Designad med smarta lösningar, och som ett av de största A+ klass affärscenter i Kaunas, kompromissar inte byggnaden på sin elegans.

Byggnadens två torn och bländande glasfasad, signerad WICONA, är ett perfekt komplement till blandningen av land och stadsbild i Kaunas. Byggnaderna är förbundna med kommersiella lokaler på de nedre våningarna, och på toppen av en förbindande bro kan ockupanterna på de 1,700 arbetsytorna njuta av deras lunch på en av takets terrasser.

– Det är verkligen viktigt att vara uppmärksam på detaljer, och att samarbeta med kompetenta yrkesverksamma, avslutar Mantas Navalinkas, UAB Archas

Foto: Evaldas Lasys