Nyheter

Johan Lundell, Nodd AB: ”Lätt att inte se skogen för alla träd. Det uppenbara syns inte”

Här kommer inlägg från Johan Lundell, grundare och visualiserare på Nodd AB:

”Det är lätt att inte se skogen för alla träd, brukar man ju säga. Det uppenbara syns inte.

Att byggindustrin har haft en oerhört viktig roll för att skapa samhället av idag, behöver nog inte påpekas. Men vad beror det på? Vilka innovationer eller upptäckter har varit avgörande för att byggandet har kunnat utvecklas under hundratals år? Det är lätt att lyfta fram nya material och arbetsmetoder men min fråga är: ”Hade detta varit möjligt utan ritningar?

Skulle vi kunnat skippa ritningarna och istället beskriva varje byggnad med ord, som vi upprepar i oändlighet på möte efter möte? 

Skulle vi, istället för ritningar, kunnat ha manus där det beskrivs hur delarna ska vridas och sammanfogas?

Är det ens möjligt att tänka sig att underleverantörer skulle kunna komma in och göra sin del, utan att förstå den helhet, som ritningarna ger?

Nej, är nog det enda möjliga svaret på de frågorna. Ritningar gör det som kartan gör för de ordrika vägbeskrivningarna; de visar, istället för att berätta. Ritningar låter människor som inte ens kan tala samma språk, bygga saker de aldrig sett tidigare. Ritningar är inte, på samma sätt som foton, bundna av det som råkar synas; man kan se genom väggarna och taken och visa precis det som är relevant (även om det här finns utrymme för förbättring).

Om nu ritningarna har haft en så avgörande betydelse; varför har inte byggindustrin fortsatt på den inslagna vägen och skapat motsvarighet för processer, då ju allt byggande sker över tid? Varför har inte instruktioner, rutiner annat arbete fått sina lika potenta motsvarigheter till musikens noter, som gör att musiker som inte ens talar samma språk kan spela och utveckla avancerad musik? När musiken fick noter gick det för första gången i världshistorien att spela komplex musik man inte hade hört. Är det inte dags för byggindustrin att se till att byggandet får samma möjlighet till utveckling. 

Ritningar, kartor och musiknoter inkluderar. De förbrödrar. De effektiviserar. De skapar möjlighet att bära komplex information över rum och tid. 

Med nordiska ikoner som LEGO och IKEA, som tack vare ordlösa formspråk lyckas få barn att montera produkter del aldrig sett, är det väl dags att någon i svensk byggindustri vill ta upp den tappade handsken och ta taktpinnen vad gäller visualisering av byggande.”

– Johan Lundell, Visualiserare, grundare Nodd AB –

————–