Nyheter

Kristianstadsbyggen förvärvar fastighet i centrala Kristianstad för att bygga hyresrätter

AB Kristianstadsbyggen (ABK) har tecknat ett avtal med Beckhovet AB om att förvärva fastigheten Vapenbrodern på Lastageplatsen i Kristianstad för 17 miljoner kronor, med tillträde den 1 januari 2021. Tanken är att på ett antal års sikt kunna tillföra nya hyreslägenheter i ett mycket attraktivt, centralt och vattennära läge.

– Det finns behov av nya bostäder i Kristianstad, och för att kunna bygga behöver vi ha tillgång till byggbar mark, säger ABK:s vd Henrik Strand och styrelseordförande Christer Nilsson. Genom detta förvärv kan vi nu planera och jobba för bostäder på ett attraktivt läge.

Fastigheten är vattennära på två sidor, med utsikt över Helge å i väster och kanalen i söder. På östra sidan vetter fastigheten mot den grönskande Gamla begravningsplatsen. En kort promenad bort ligger Kristianstad Arena, Tivoliparken och Kristianstad City.

Byggnaderna har idag ett stort underhållsbehov och är inte heller utformade på ett sådant sätt att det går att inrymma bostäder i dem.

– Med hänsyn till intilliggande byggnader känns det naturligt att titta på möjligheterna för en ny detaljplan som kan möjliggöra byggnation av bostäder, säger Karl-Henrik Persson, bygg- och inköpschef på ABK. Det kommer samtidigt bli viktigt att visa hänsyn mot kulturmiljön vid planeringen av de nya byggnaderna.

I fastigheten verkar idag Sköna Möbler och Biljardkompaniet. Sköna Möbler har aviserat sedan tidigare att de ska lägga ner verksamheten. ABK har träffat företrädare för Biljardkompaniet och inlett en dialog.

– Det dröjer innan det kan bli aktuellt med nyproduktion, så verksamheten kan vara igång ett tag till, säger Karl-Henrik Persson. Vi undersöker hur vi ska kunna ta hand om dem på bästa sätt när en nyproduktion kommer igång, antingen i ny lokal på fastigheten eller genom flytt till annan ledig lokal.

I anslutning till fastigheten ligger den anrika silversmedjan, som inte omfattas av fastighetsköpet.

– Även här har vi påbörjat en dialog för att säkerställa att silversmedjan påverkas så lite som möjligt i samband med framtida byggnation, säger Karl-Henrik Persson.