Nyheter

Ny rapport från SBC: Svenskarna har dålig koll på bostadsrättsföreningens ekonomi

I Sveriges Bostadsrättsrapport2020 från SBC framgår det att majoriteten av landets bostadsrättsägare har låg kännedom om föreningens pengar. Samtidigt visar en nyligen genomförd enkätundersökning att engagemanget för styrelsearbetet inte höjts under pandemin, trots att vi tillbringar allt mer tid i och runt bostaden.

– När vi tog fram Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 var det just för att kunna sätta fingret på insikter som denna. Få uppger att de har god kännedom om den egna föreningens ekonomi, något som talar sitt tydliga språk. Att dessutom var femte styrelseledamot har dålig koll på föreningens ekonomi visar att mer behöver göras. Styrelserna i landets bostadsrättsföreningar behöver arbeta än aktivare för att på ett tydligt sätt informera om hur föreningens ekonomi mår,säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

När SBC under sommaren lät närmare 400 styrelsemedlemmar besvara en enkätundersökning om ekonomi visade det sig att engagemanget för styrelsearbetet är oförändrat. Nästan 90 procent av de tillfrågade bostadsrättsföreningarna anser att Coronapandemin inte ökat intresset för styrelse-och föreningsarbete.

– Styrelsen har ett viktigt uppdrag. Inte bara genom att ansvara för den löpande verksamheten i fastigheten utan även genom att aktivt arbeta för att alla medlemmar ska känna engagemang. Vår nya enkätundersökning visar att intresset för styrelsearbete är oförändrat under pandemin, trots att föreningens ekonomi och åtaganden borde vara alltmer angelägnafrågor under ekonomiskt mörkare tider.Därför är det nu extra viktigt att styrelsen är transparenta och engagerande så att ännu fler skapar sig förståelse för vad styrelsens uppdrag innefattar och betyder,säger Stefan Lindberg.

Om Sveriges Bostadsrättsrapport 2020

Sveriges Bostadsrättsrapport 2020 baseras på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Ipsos NORM på uppdrag av SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

I undersökningen har drygt 1 000 bostadsrättsägare i åldrarna mellan 18 och 65 år gett sin syn på svenska bostadsrättsföreningar utifrån ett ekonomiskt, juridiskt samt hållbarhets-och framtidsperspektiv.

Undersökningen genomfördes under februari 2020i form av en webbenkät.

Om enkätundersökningen:

Undersökningen baseras på en webbenkät som skickades ut till SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB:s kunder i juli 2020. Totalt svarade cirka 400 bostadsrättsrättsföreningar på enkäten.