Nyheter

Jämför hemförsäkring – hitta rätt försäkring för dig

För dig som har funderat på att skaffa en hemförsäkring kan det vara en god idé att jämföra hemförsäkringar innan du bestämmer dig. Idag finns det mängder av försäkringsbolag som erbjuder olika typer av hemförsäkringar som går att anpassa efter dina behov och önskemål.

Eftersom en hemförsäkring också kostar pengar är det viktigt att det blir rätt för dig även på den fronten. Och det är just på den punkten där många står i valet och kvalet av att välja hemförsäkring; vilken har bäst pris och innehåller de saker jag vill ha? Det är inte ett måste att skaffa en hemförsäkring, men det kommer verkligen gynna dig om något skulle hända.

Något som många inte heller reflekterar över så mycket är vilka delar av hemmet som påverkas av hemförsäkringen, det vill säga vilka som ingår i den. Har du exempelvis funderat på att bygga ut eller bygga ett växthus bör du ha en hemförsäkring där de delarna också skyddas.

Dessvärre är det idag inte en självklarhet att utbyggnad, växthus och liknande ingår i den vanliga hemförsäkringen. Alltså är det något du själv måste kolla upp för att det ska bli rätt.

Jämför hemförsäkring redan idag för att ta reda på vilka olika modeller som kan vara ett bra alternativ för dig!

Varför jämföra hemförsäkring?

Så varför är det egentligen så bra att jämföra olika hemförsäkringar? Jo, i grund och botten har det att göra med de olika innehåll och erbjudanden som de kan ge dig. Alla försäkringsbolag erbjuder varierande hemförsäkringar, och även ett och samma försäkringsbolag kan erbjuda flera olika sådana.

För att du som privatperson och boende av ett hem ska kunna hitta den variant som passar dig, dina behov och önskemål bäst är det nödvändigt att jämföra det som finns att tillgå på marknaden. Alla olika hemförsäkringar ser olika ut, de innehåller olika saker och täcker olika delar. Dessutom kommer de till olika pris, vilket i sig är en avgörande faktor i ditt val.

En hemförsäkring som passar dig ska täcka det som du vill skydda och försäkra ifall olyckan är framme och något händer. Trots att det inte är ett obligatoriskt steg att skaffa en hemförsäkring då man bor i eller äger en bostad så är det något man verkligen bör göra.

Då kan du känna dig säker på att du har ett säkert skydd, samt att du kan få ersättning för värdesaker. Denna trygghet kommer du inte få om du inte har tecknat en hemförsäkring och exempelvis får inbrott, blir skadad eller om huset brinner ner. Med en hemförsäkring får du alltså ett slags grundpaket som ger dig ett antal olika skydd efter behov.

Olika hemförsäkringar för olika boendesituationer

Beroende på hur just din boendesituation ser ut så kan olika hemförsäkringar vara olika passande. Du som inte äger en egen bostad eller har massa värdesaker du vill skydda behöver inte en lika omfattande försäkring, medan du som investerat massa pengar i en bostad ofta har mycket mer att skydda.

I många fall finns det även speciellt utformade hemförsäkringar eller försäkringspaket för olika boendesituationer. Du kan ofta hitta hemförsäkring för dig som bor i hyresrätt, villa eller lägenhet, och även hemförsäkring för dig som är student, bland annat. Här är såklart frågan om pris också väldigt varierande.

Just av den anledningen ska man jämföra hemförsäkringar innan man gör sitt val och tecknar hos ett visst försäkringsbolag. Då kan du hitta en försäkring som passar din boendesituation och dina behov, samt en som har rätt prisbild för dig.

Det viktiga i att ha rätt hemförsäkring

Du som bor i lägenhet eller hyr en bostad vill kanske inte behöva betala extra för en hemförsäkring som täcker växthus? För dig som istället har ett stort hem med ett växthus och diverse utomhusprylar av värde kan det vara otroligt värdefullt att ha en hemförsäkring som även täcker dem.

Skulle det visa sig att du får inbrott eller att ditt hus brinner ner och dina utomhusprylar försvinner så kommer det kännas otroligt tråkigt att dessa inte ingick i din hemförsäkring. Ett växthus eller uthus kan vara värt mycket, och det kan framförallt också agera förvaring för prylar som är värda mycket. Detta ska man ju då såklart ha en försäkring på!

Med det sagt så finns det en otroligt viktig faktor i att faktiskt kunna hitta en hemförsäkring som passar just dig och din bostad. De flesta vill ha något slags skydd ifall något oväntat händer, men det kan också variera väldigt mycket från person till person. Som tur är finns det gott om valmöjligheter att välja mellan idag.

Hemförsäkring för tillbyggnad på bostad?

Om du har funderat på att bygga ut ditt hus, bygga till en del eller bygga växthus så kan det vara lite extra viktigt att kolla upp vad som gäller för din hemförsäkring. När det kommer till just tillbyggnader och uthus så är det nämligen standard att hemförsäkringen även täcker det.

Det är dock inte helt ovanligt att man inte tänker på att ett växthus och liknande tillbyggnader bör ingå i hemförsäkringen. Antingen så tar man förgivet att det redan gör det, eller så känns det helt enkelt inte som att det är av så pass högt värde. Det vill säga, förens det är borta.

I och med den växande trenden som har kommit med hemmaodling och hemmabygge finns det däremot ofta ett rätt stort värde i sådana delar av hemmet. Ett växthus kan, precis som ett uthus, vara fyllt med olika värdesaker och prylar. Allt från grill och olika redskap till maskiner och verktyg kan hamna där inne.

Utrymme för oväntade olyckor

Har man då inte tecknat en viss hemförsäkring som även täcker dessa bostadsdelar kommer det inte finnas möjlighet att få ersättning för allt som ryms där inne om något skulle hända. Det som är lite kryptiskt här är att olika försäkringsbolag tänker väldigt olika kring det här med tillägg av byggnader.

Dessvärre är det inte så många av försäkringsbolagen som erbjuder hemförsäkring där just växthus finns som ett möjligt tillägg, inte ens i specifika paket. I somliga fall kan det finnas en möjlighet att lägga till växthuset genom att betala en tilläggspremie, men det är som sagt ganska ovanligt.

En fördel med att intresset för olika tillbyggnader har blomstrat är att intresset och efterfrågan av olika hemförsäkringar gjort det samma. Idag är vi mer medvetna om hemförsäkringar och vad de innehåller, och även försäkringar överlag. Och det för det bättre!

Som en följd av det dyker det lite då och då upp försäkringsbolag som erbjuder just specifika försäkringar för växthus och andra tillbyggnader. Det är inte så lätt att hitta just hemförsäkring där allt ingår, men det finns i alla fall fler försäkringar som täcker växthus.

Trots att det kan kännas smidigast om allt som tillhör bostaden i fråga är tecknat på en gemensam hemförsäkring så är det ändå ett steg på vägen. Det viktiga är att allt som du vill skydda och kunna få ersättning för har en tecknad försäkring.

Jämför hemförsäkring för att hitta ditt bästa alternativ

För att allt ska bli rätt med försäkringar hit och dit måste du se till att du först och främst väljer en modell som passar dig. Går det inte att hitta en hemförsäkring som täcker allt du önskar kan det finnas andra lösningar. I vissa fall kan du få en tilläggspremie, eller så kan du behöva täcka en separat försäkring

Allt har egentligen att göra med hur din boendesituation ser ut och vad just du är i behov av. Som tur är finns det gott om sidor där du kan snabbt och enkelt kan jämföra olika hemförsäkringar för att hitta ditt bästa alternativ!