Nyheter

Om man bor bra så bygger man bra

Företaget Easyflat är specialiserat på att erbjuda tillfälliga boenden för byggbranschen. Boendena ska kännas som ett hem, så att arbetarna mår bra och kan vila på fritiden.

Kraven på boende för arbetare i byggbranschen har genomgått en förändring på senare år. Fler och fler vill ha alternativ till husvagnsboende på arbetsplatsen. Dessutom har det blivit vanligare att företag tar jobb långt från sin hemort och antalet utländska arbetare på svenska byggen har ökat.

– Byggföretagen och deras anställda ställer högre krav i dag. De vill trivas och ha en vardag även när de jobbar långt hemifrån, konstaterar Linus Axelsson som är marknadschef på Easyflat, som specialiserat sig på att tillhandahålla boende för byggbranschen.

Boende med hemkänsla

Företagets affärsidé är att erbjuda boenden som så långt det är möjligt liknar ett hem. Där ska gå att laga mat, tvätta kläder och det ska finnas sällskapsytor.

– Ett boende ska inte bara vara en säng att sova i. De flesta bekvämligheter våra gäster har hemma ska de kunna hitta i våra boenden. Om man kan sova bra och ha en meningsfull fritid, då klarar man sitt jobb bättre.

Lägenhetshotell

Easyflat har lägenhetshotell på Ekerö och i Slagsta i Stockholm. Företaget hyr även ut möblerade lägenheter och villor i bland annat Stockholm, Göteborg, Uppsala, Linköping, Västerås, Malmö och Lund.

– Kunderna har olika krav. För en del passar lägenhetshotell bra. Det är som ett vanligt hotell, men alla rum har kök, tvättmöjligheter och veckostädning ingår. Dessutom har de boende tillgång till gym och bastu, säger Maftuna Karabaeva som är försäljningschef på Easyflat.

Villor och lägenheter

Andra kunder vill ha en villa eller en lägenhet, där ett arbetslag kan bo tillsammans. Easyflat har satt en standard där det inte får vara fler än två personer i ett sovrum och inte fler än fem personer på ett badrum.

– Vi förstår att kostnadsbilden är pressad i byggbranschen och att kunderna har ett behov att få in flera anställda under samma tak. Men inte hur många som helst. Kunderna måste acceptera vår standard. Ibland får vi frågan om vi kan ta in fler personer men då säger vi nej.

De flesta av Easyflats boenden ligger utanför städernas centrala delar. Tillgång till parkeringsplatser är en orsak:

– Dessutom vill våra kunder snabbt kunna komma ut på de stora vägarna, så att de enkelt kan ta sig till sina arbetsplatser, påpekar Linus Axelsson.

Helhetslösning

Easyflats erbjuder sina kunder en helhetslösning för deras behov av boende. Varje kund får en egen handläggare så att de vet vem de ska kontakta. Personalen är dessutom flerspråkig för att kunna serva de många utländska kunderna. Om något går sönder och behöver bytas ut finns en servicejour som de boende kan ringa.

– Då vi är specialiserade på byggbranschen förstår vi dess behov och förutsättningar. De som jobbar i byggbranschen har mycket annat att tänka på, så vi löser boendet. Deras vardag ska flyta utan att de behöver tänka på sådant, understryker Maftuna Karabaeva.

Foto: Andreas Sundbom