Nyheter

Prisbelönt metod halverar installationstiden vid limfri golvläggning

Hur går man tillväga för att öka effektiviteten och minska dötiden? Det är den eviga frågan inom byggbranschen, och inte minst när man pratar om golvläggning. Limning är en traditionell metod för att lägga golv, men enligt golvtillverkaren Altro är det nu hög tid att välkomna en nyare teknik. Nämligen att investera i ett limfritt golv, något Altro har satsat stort på att utveckla under de senaste åren – med goda och prisbelönta resultat.

Det blir allt viktigare att vara snabb, produktiv och kostnadseffektiv, och det gäller minst sagt även när du lägger golv. Den stora frågan är hur man lyckas bibehålla dessa egenskaper, utan att det kompromissar med golvets design, hållbarhet eller stabilitet.

Golvtillverkaren Altro vill nu öka uppmärksamheten omkring limfria golv och dess möjlighet att halvera installationstiden och minimera avbrottstiden. Dessa fördelar gör limfria golv extra lämpliga för utrymmen där verksamheten inte kan stå stilla under längre tid – såsom på sjukhus eller i skolor. Ett exempel är Altros nyaste limfria serie Altro Cantata, som utöver att erbjuda snabb installation även erbjuder hög komfort under fötterna och flera designfördelar.

Prisbelönt installationsmetod

Limmade golv är fortfarande en stor del av Altro, då det finns situationer där limmade golv är det bästa alternativet. Men Altro ser att fler och fler har fått upp ögonen för limfria alternativ – och de förstår varför. Limfria golv kan nämligen läggas över existerande underlag, som till exempel linoleum, vilket snabbar på installationen avsevärt och gör golvet passande för utrymmen som måste byggas upp snabbt. Michael Persson, nordisk försäljningschef hos Altro, förklarar:

– Inga av våra limfria golv kräver varken fuktspärr eller lim, vilket betyder att din installation blir klar snabbt så att alla kan återgå till det normala med minimalt avbrott. Och detta inkluderar självklart vår nya serie Altro Cantata. Genom att använda Altros prisbelönta installationsmetod utan lim kan du svetsa golvet och gå på det, under samma dag. Därför är limfria alternativ den perfekta lösningen för offentliga miljöer där man måste hålla avbrottstiden nere så mycket som möjligt. Dessutom kan du installera Altro Cantata på nya betongunderlag med upp till 97 % relativ fuktighet och du slipper limlukten.

Tre steg mindre

Benjamin Schäfer, golvläggare hos Floor-Sealer Döbeln, använde sig av nya Altro Cantata i renoveringen av Rosswein vårdhem i Tyskland. Hans utmaning var att hitta ett golv som mötte kraven på design och funktionalitet, samtidigt som installationen var tvungen att gå fort och verksamhetens avbrottstid skulle vara minimal. Benjamin berättar om processen:

– Ett vanligt limmat golv rullas först ut och passas sedan in. Därefter lyfts golvet delvis upp igen, innan limmet stryks på och golvet slutligen läggs på plats. Med nya Altro Cantata besparar vi oss de tre sista stegen. Golvet behöver bara rullas ut och passas in, sedan är det klart.

Han avslutar:

– Som golvläggare blir man väldigt glad när ett golv går så lätt att använda. Här går det allt som allt åt ungefär hälften så mycket tid på byggarbetsplatsen mot när vi använder golv som limmas. Med golvet Altro Cantata som installeras utan lim, kan vi nu gå in i färdiginstallerade utrymmen och till exempel börja att flytta tillbaka möbler från utrymmen som vi sedan ska arbeta i. Bara detta besparar oss en hel arbetsdag.

Förutom den snabba installationen är Altro Cantata även ett limfritt golv som finns med i de ledande miljöcertifieringarna på marknaden och kan enkelt återvinnas eller återanvändas efter användning. Dessutom kan man få golvet i 29 olika färger i en variation av mönster, något som ger en hög nivå av designfrihet – samtidigt som du slipper kompromissa med varken hållbarhet eller stabilitet.