Nyheter

Årets plåtslagare: Niklas Hallingström, Sveha Plåt

Niklas Hallingström, anställd på Sveha Plåt AB Linköping, har belönats med den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets plåtslagare”.

– Det här känns jättekul och det är självklart en stor ära, sa den glada pristagaren när han fick ta emot utmärkelsen som förutom äran, även innefattar ett diplom, en medalj samt ett stipendium på 20 000 kronor.

Efter plåtslagarutbildningen vid Ljungstedska skolan i Linköping i mitten av 80-talet, har Niklas Hallingström arbetat som byggnadsplåtslagare hos olika företag fram till 1997, då han fick anställning på Sveha Plåt där han fortfarande är anställd.

Projekten har varit många under åren och favoriterna är jobb på kulturmärkta hus där man får tänka och fundera lite extra. Några av de objekt som ledde till vinsten är bland annat ett lusthus i Linköpings Trädgårdsförening samt koppararbeten på Frimurahotellet och på Gamla Riksbankshuset i samma stad. Just nu arbetar Niklas med en omfattande takrenovering på Länsförsäkringars huvudkontor i centrala Linköping.

– Jag tycker om när jag måste tänka till, lösa problem och verkligen utmana min yrkeskunskap. Det ska vara många vinklar och vrår, säger Niklas som fastnade för plåtslagaryrket när han var på studiebesök på Ljungstedtska skolan i nian.

– Det verkade kul att jobba med händerna och att ha ett jobb där man är ute större delen av tiden. Att man sen var så gott som garanterad jobb efter skolan var ju också ett lockbete.

För prispengarna har Niklas ”i ett svagt ögonblick” lovat 13-åriga dottern Hanna att de ska åka på fotbollsresa till Liverpool.

– Hanna spelar själv fotboll och jag är tränare i hennes lag, så vi har det intresset gemensamt. Nu får vi bara hoppas att vi kan komma iväg till våren, om allt har lugnat ner sig lite då med pandemin, säger Niklas.

Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond som varje år utser en yrkespersonlighet värd titeln ”Årets plåtslagare”.

Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort:

”Förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet.”

Stipendiet delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Plåt & Ventföretagen och Lindabfonden.

Foto: Tomas Skagerlind/Plåt & Ventföretagen