Nyheter

Nya siffror från Visita: Halverade intäkter för hotellen under sommaren

Hotellens intäkter för logi mer än halverades under sommaren. Värst var det för hotellen i storstäderna. I Stockholm försvann över 80 procent av intäkterna, rapporterar besöksorganisationen Visita.

De svenska hotellens intäkter mer än halverades (-61 procent) under perioden jun-aug i år, jämfört med samma period förra året. Det visar siffror från Benchmarking Alliance som Visita sammanställt. Allra värst är det för hotell i de centrala delarna av storstäderna. I Stockholm försvann 81 procent av intäkterna. För Göteborg är tappet 71 procent, och för Malmö 63 procent.

– Vi har aldrig tidigare varit med om ett så här stort tapp och det slår mot jobben. Redan nu ser vi att över 50 000 människor förlorat jobbet eller blivit varslade i besöksnäringen, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

De utländska turisterna har i stort sett uteblivit helt och den så kallade 50-regeln har tvingat till exempel nöjesparker som är en stor reseanledning sommartid att hålla stäng.

– Nuvarande begränsningar är som en våt filt över hela näringen. Regeringen måste snarast presentera en plan för hur lättnader ska kunna ske på ett säkert sätt, säger Jonas Siljhammar.