Nyheter

Fredblad Arkitekter öppnar nytt kontor i Varberg

Fredblad arkitekter öppnade igår torsdag ett nytt kontor i centrala Varberg och stärker därmed ytterligare sin lokala närvaro på västkusten. Fredblad har historiskt genomfört många projekt i staden, och med flera framgångsrika arkitekttävlingar i ryggen under det senaste året etablerar man nu ett nytt kontor på Östra Långgatan 49.

Spännande stadsutveckling i Varberg lockade

Fredblad arkitekter har flera pågående och nyss avslutade projekt i Varberg, bland annat hotellet i den nya stadsdelen Västerport, ett bostadskvarter tillsammans med Riksbyggen i samma stadsdel, Brf Rosenfred med Skanska och Brf Krukmakaren med Etikhus.

I april vann Fredblad, genom en tävling, uppdraget att bli arkitekt för Varbergs Bostad ABs nya kontor, som kommer integreras i ett nybyggt bostadskvarter med c:a 60 bostäder på Sörse.

– Med en stark anknytning till den lokala marknaden är vi glada över att nu vara på plats i Varberg och vara med på nära håll när staden befinner sig i en spännande stadsutvecklingsfas, säger Fredrik Brorson, arkitekt på Varbergskontoret.

Lokal förankring och engagemang

Kontoret i Varberg möter en ökande efterfrågan från Fredblads kunder och genom att finnas på plats i staden vill man också delta med ett aktivt engagemang i den lokala samhällsdialogen.

– Vi har många av våra kunder och projekt i Varberg och bredden på de projekt vi genomfört här genom åren är stor. Det rör sig om allt ifrån samhällsfastigheter som räddningsstation, äldreboenden och skolor till bostadsprojekt av varierande art och hotell, säger AnnCharlott Castler, en av företagets två huvudägare som drivit Halmstadkontoret sedan 1988.

När Fredblad beslutat att öppna kontor i Varberg började arbetet med att hitta rätt lokal. Målet var att hitta en lokal med skyltfönster i gatuplan vilket bedömdes som en intressant lokalisering för verksamheten baserat på idén om att ett arkitektkontor kan hjälpa till att berika stadens gatuliv.

– Våra stadskärnor generellt behöver utvecklas. Kontorslokaler med allmänintresse kan gärna flytta ner till gatuplan till fördel för fler bostäder i centrum på de övre planen i hus där det idag finns kontor. På så sätt skapas en mer levande stad som bryter den tendens som nu tyvärr drabbat många stadskärnor. Östra Långgatan 49 blir vårt bidrag till Varbergs stadskärna, säger AnnCharlott.

En ny pärla i bandet längs västkusten

Fredblad arkitekter startades 1951 av Gösta Fredblad och är ett av landets äldsta arkitektkontor. Idag har företaget 45 medarbetare fördelat på kontoren i Halmstad, Göteborg och Varberg. Inledningsvis bemannas Varbergskontoret med tre personer men kommer också med sitt läge, mitt emellan de andra kontoren, bli en mötesplats och bidra till ett effektivare utbyte för hela företaget.