Nyheter

Första spadtaget för ett unikt byggprojekt i Upplands Väsby

Första spadtaget på ett unikt samordnat byggprojekt för äldreboende och förskola togs på tisdagsförmiddagen i Smedbyhof, Upplands Väsby i norra Stockholm.

– Vi har ett enormt underskott i Sverige på både förskolor och äldreboenden!

Det konstaterade Dan Sehlberg – vd och koncernchef på byggherren Sehlhall Fastigheter – när han på tisdagsmorgonen var med och tog första spadtagen på byggprojektet för ett nytt äldreboende och en ny förskola i Upplands Väsby.

– Kommande fem år behövs ungefär 700 äldreboenden och uppåt 2 000 skolor och förskolor. Då krävs både privata och kommunala initiativ. Sehlhall Fastigheter gör vad vi kan för att dra vårt strå till stacken, tillade Dan Sehlberg.

På den av kyrkan förvärvade marken i Smedbyhof ett par kilometer från Väsby Centrum uppförs nu 40 vårdlägenheter och 6 förskoleavdelningar.

– Det här är det första äldreboendet som vi bygger i Stockholms län, sade Dan Sehlberg.

Att tisdagsförmiddagens första spadtag togs på just Ryttargatan i Smedbyhof är resultatet av dialog och gemensam behovsanalys mellan byggherren Sehlhall Fastigheter och Upplands Väsby kommun.

Om demografisk utveckling, befolkningsprognoser, existerande utbud av boenden och skolor och andra faktorer.

– Då såg vi att i just den här delen av Upplands Väsby borde det ligga ett vårdboende, förklarade Dan Sehlberg för Svensk Byggtidning efter att ha avverkat det första spadtaget.

Utmanande mål

Byggnaden i Upplands Väsby med äldreboende och förskola blir en platsbyggd betongkonstruktion i suterräng med utfackningsväggar.

Huset, med solceller på taket, har utformats i ett nära samarbete mellan byggherren Sehlhall Fastigheter, totalentreprenören Peab och hyresgästerna Tellusbarn och Kavat Vård.

Var är utmaningen i byggprojektet?

– Att vi, Peab och hyresgästerna är ett team som jobbar mot samma mål. Så att vi är kompisar även när vi är klara, svarade Sehlhall Fastigheters entreprenadchef Mathias Holmqvist.

Placeringen av äldreboende och förskola intill varandra är ett strategiskt och medvetet val med sikte på långsiktiga sociala plusvärden, hälsa och välbefinnande i båda grupperna.

Det nya äldreboendet och förskolan i Smedbyhof i Upplands Väsby ska vara klart för invigning till julen 2021.