Nyheter

Swecos arkitekter några av mest anlitade inom skolbyggnation i Sverige

Enligt en färsk rapport från Byggfakta är Swecos arkitekter några av mest anlitade inom skolbyggnation i Sverige. Och skolarkitekturen är viktig, bland annat ökar en variation av rumstyper elevernas studiero. 

Rankningen avser antal skolprojekt de senaste tre åren: från hösten 2017 fram till idag. Enligt Byggfaktas rapport har Sweco anlitats för 57 skolbyggnader under denna period.

– Skolan är en av samhällets viktigaste byggnader och hur de utformas är avgörande för lärarnas möjligheter att hjälpa våra barn att utvecklas. Vi är mycket stolta och glada över att vi fått förtroendet att vara med och utforma så många av de nya skolor som byggts de senaste åren. Jag tror att många av våra kunder uppskattar att vi har kontor nära dem och samtidigt kan erbjuda experter från hela norra Europa, säger Daan Cedergren, tf vd för Swecos arkitektverksamhet.

Skolbyggnadens lokaler ska passa olika gruppstorlekar och grundläggande pedagogiska situationer. Genomtänkta planlösningar, god akustik och en variation av rumstyper ökar studieron, stöder samarbetet mellan både eleverna och arbetslagen och ger större yteffektivitet.

– Att undvika trängsel i de gemensamma utrymmena har blivit ännu viktigare nu när vi måste tänka på smittriskerna, men det har stor betydelse även för trygghet och trivsel. Trängsel är en stor stressfaktor i många skolmiljöer, och när nyckeltalen nu pressas måste konsekvenserna noga analyseras, säger Åsa Machado, arkitekt och ansvarig för lärmiljöer hos Swecos arkitektverksamhet.

Sweco har bland annat formgivit lärmiljöer som:

Minerva gymnasium i Umeå, Kvibergsskolan i Göteborg, Engelska skolan i Södertälje, Bärstad förskola i Karlstad, inredningen till Kungliga musikhögskolan i Stockholm, utformning av studiesalar på Ekonomikum vid Uppsala Universitet, Handelshögskolan i Stockholm, Hedlunda förskola i Umeå, med flera.

På bilden:Hedlunda Förskola

Foto: Felix Gerlach