Nyheter

Fastighetsskatten kan återinföras – denna gång även för bostadsrätter

Den kritiserade fastighetsskatten avskaffades 2007 men nu kan den vara på väg tillbaka. Denna gång kan den även inkludera bostadsrätter.

Många ekonomer vurmar för skatten och under förra året presenterades flera olika förslag på en fastighetsskatt som även skulle inkludera bostadsrätter, däribland Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, Finanspolitiska rådet och Kommunal.

Skattebetalarna har gjort en uträkning på hur en ny fastighetsskatt skulle slå:

Ett genomsnittligt småhus i Sverige (försäljningspris 3 miljoner kronor) skulle med de olika förslagen få en årlig fastighetsskatt i intervallet 11 000 till 27 400 kronor att jämföra med dagens högsta fastighetsavgift på 8 349 kronor.

Motsvarande för en genomsnittlig tvåa (2,3 miljoner kronor) skulle bli en fastighetsskatt på mellan 5 300 till 20 500 kronor, att jämföra med dagens maxbelopp på 1 429 kronor per lägenhet.

Även Villaägarna varnar för att en återinförd skatt skulle bli en katastrof för svenskar med småhus.

– Att betala skatt på inkomst, det förstår människor. Men hus genererar ingen inkomst, det bor man i, säger Villaägarnas chefsekonom Håkan Larsson till Dagens Industri i en kommentar till de nygamla ideerna.