Nyheter

Solceller och 100% förnybar el gör gott både för miljön och det egna samvetet

ANNONS

Matz Sandström, bosatt i Sjömarken utanför Borås, har sedan länge valt förnybar el till sitt hem och även sitt fritidshus. När han ville han ta ytterligare ett steg i sitt miljötänk så valde han att installera såväl solceller på villan som en laddbox för bilen.

66-årige Matz Sandström har länge varit intresserad av miljö och hållbarhet. Sin första gasbil köpte han till exempel redan 2006, och 2016 ersattes den med en laddhybrid. När han, för några år sedan, frågade sin gamla elleverantör om hur han skulle göra för att få fossilfri el till villan så blev han inte nöjd med svaret:

De svarade att jag kunde få förnybar el om jag betalade mer, och det kändes inte som ett alternativ. Fossilfritt borde ju vara standard. Samtidigt visste jag sedan tidigare att Skellefteå Kraft hade 100 % förnybar el. Jag har länge haft dem som elleverantör för min stuga i Västerbotten och varit en väldigt nöjd kund, säger Matz, och fortsätter:

Jag har alltid uppskattat hemsidan och kundportalen Mina sidor hos Skellefteå Kraft. Den räddade också min plånbok för några år sedan. Jag hade råkat glömma att stänga av strömmen i stugan, och när det är 30 grader kallt ute kostar det ganska mycket pengar att värma upp en stuga som är byggd på 60-talet. Min syster fick rycka ut och lösa det den gången, vilket gjorde att min elräkning aldrig hann sticka iväg och jag klarade mig undan ganska lindrigt.

”Solceller är ett sätt att göra ett litet bidrag för miljön”

Med det i bakhuvudet så valde Matz att teckna elavtal med Skellefteå Kraft även för villan i Sjömarken. Efter några år beslutade Matz och hans fru att de ville göra mer än att använda 100% förnybar el. Så nyligen bestämde de sig för att också installera solceller på taket.

Jag hade gått och resonerat kring solceller ett tag, men kom till skott först i höstas. Någonstans tänker jag att solceller är ett sätt att göra ett litet bidrag till miljön. Som hyggligt välställd pensionär har jag råd att göra det här valet och det känns verkligen rätt att göra det, säger Matz.

Miljöfrågan och klimatfrågan är något av det viktigaste som finns just nu, och på sikt är det en överlevnadsfråga. Jag och min fru gillar till exempel att resa, vilket är dåligt för miljön. Och då får man försöka bidra på något annat sätt istället. Alla har ett ansvar.

Inför beslutet om installation av solceller läste Matz på om olika möjliga lösningar och tog in offerter från flera olika leverantörer. Efter att gått igenom dem föll valet på ett helhetserbjudande från Skellefteå Kraft med solceller från Svea Solar.

– Jag blev nästan lite förvånad när jag såg att Skellefteå Kraft kunde hålla ett likvärdigt pris med IKEA. Dessutom fick jag ett väldigt bra paketpris när jag samtidigt installerade en laddbox till bilen, så det var inte mycket att tveka på, förklarar Matz om varför han valde Skellefteå Kraft.

”Räknar med att försörja 50% av vår elförbrukning”

Med solcellerna på taket tror sig Matz Sandström nu kunna försörja halva den egna årsförbrukningen, inklusive laddning av hybridbilen, på egen hand. Överskottselen som uppstår under sommarhalvåret säljs också automatiskt vidare på elmarknaden.

Sett till klimatperspektivet känns det bra att kunna öka självförsörjningsgraden och att vara en mikroproducent av el. Om alla bara gör litegrann för klimatet tror jag att vi kan komma väldigt långt och göra stor skillnad.

Intresserad av solceller?

Våra rådgivare berättar gärna mer om vilka solceller vi erbjuder, vilka stöd som finns att söka och hur du kan sälja ditt överskott till marknaden:

www.skekraft.se/skaffasolceller

På bilden: Matz Sandström, bosatt i Sjömarken utanför Borås, har sedan länge valt förnybar el till sitt hem och även sitt fritidshus