Nyheter

Handelsbanken: ”Boprisfall att vänta – de gyllene åren är förbi”

De ”gyllene åren” är förbi på bostadsmarknaden och bostadspriserna kan falla uppemot 20 procent, om coronakrisen blir väldigt utdragen. Den prognosen gör Handelsbanken i en ny rapport, rapporterar Sveriges Television.

– Tittar man på bostäder, byggande och fastighetsmarknaden generellt tror vi att det är andra halvåret som blir utmanande, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

Hittills anses bostads- och fastighetsmarknaden samt byggbranschen ha klarat sig relativt bra i den ekonomiska krisen som utlösts av coronapandemin. Men trots ett bra utgångsläge är fastighetssektorn inte immun mot krisens effekter.

Handelsbankens prognos är att bostadspriserna i år sjunker omkring tio procent, beräknat från pristoppen i början av året Men blir krisen väldigt utdragen kan det bli ett mycket djupare prisfall än så.