Nyheter

Guardio Safety presenterar lösningar som ökar den personliga säkerheten på byggplatser

Guardio Safety presenterar tillsammans med Orange Business Services och twICEmesmarta tekniska lösningar för personlig skyddsutrustning. Lösningarna kan öka den personliga säkerheten på byggplatser redan idag och banar väg för säkrare arbetssätt i framtiden.

Byggnadsarbetare är en av de mest utsatta yrkesgrupperna i Sverige när detgäller skador och olyckor. Det är tre gånger större risk att en allvarlig olycka sker på en byggarbetsplats jämfört med andra branscher.

De vanligaste olyckorna orsakas av fall och förlorad kontroll över maskineri eller verktyg. Förutom den höga olycksrisken, är digitaliseringen av byggbranschen betydligt långsammare än andra sett globalt.

– Obligatorisk utrustning på en byggarbetsplats har inneboende möjligheter till ökad säkerhet och tryggare arbetssätt, tack vare teknik. Vårt uppdrag på Guardio Safety är att höja säkerheten för varje person som arbetar på en byggarbetsplats till högsta möjliga kapacitet. Vi gör detta genom användarcentrerade, ergonomiska och innovativa produkter, sa Nawar Toma, VD på Guardio Safety, på ett digitalt pressevent tidigare idag.

Förra året bröt Guardio Safety ny mark inom branschen för personlig säkerhetsutrustning genom att vara först med att erbjuda skyddshjälmar för byggindustrin utrustade med MIPS. MIPS står för Multi-directional Impact Protection System och är ett svenskt patent utvecklat av KTH och Karolinska Institutet.

– Samarbetet med MIPS är ett tydligt sätt att öka säkerheten för byggnadsarbetare när olyckor inträffar, genom ökat skydd för hjärnan. Sedan vi inledde partnerskapet har vi letat efter andra områden där PPE kan öka tryggheten. I vårt samarbete med Orange Business Services och twICEme har vi hittat lösningar som förhindrar olyckor och som hjälper till när olyckor har inträffat, säger Nawar Toma.

En lösning som är viktig och kan vara avgörande när en olycka inträffat fann Guardio Safety i twICEme. Svenska twICEme har utvecklat en digital enhet som möjliggör lagring och läsning av vital information inuti skyddsutrustning. Denna teknik kan integreras i olika typer av skyddsutrustning.

Med en smartphone får man snabbt indikativa uppgifter om den skadade, exempelvis allergier, kroniska sjukdomar, mediciner och kontaktuppgifter till närstående. twICEme finns sedan tidigare i olika sporthjälmar, och tar nu steget in i byggbranschen i och med att deras teknik har integrerats i Guardios Safety-hjälm Armet. För att förebygga olyckor har Guardio tagit hjälp av Orange Business Services.

Ansvarig affärsutvecklare för lösningar som vänder sig till industri och byggsektorn på Orange Business Services är Johan Jeppsson.