Nyheter

Byggföretagen välkomnar regeringens satsning på yrkesutbildningar

Regeringen aviserade igår omfattande satsningar inom utbildningsområdet. Det välkomnas av bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som under en längre tid har flaggat för kompetensbrist.

Bara för att täcka pensionsavgångarna beräknas byggbranschen behöva nyanställa närmare 10 000 personer per år under de närmsta fem åren.

På arbetsförmedlingens bristyrkeslistor återfinns årligen: betongarbetare, anläggare, golvläggare, murare, civilingenjörer, ingenjörer och tekniker m fl.

– Flera kommuner har dragit ner på yrkesutbildningar, både på gymnasiet och inom vuxenutbildningen – vilket har förvärrat bristen. Vi har efterlyst satsningar på dem som i vuxen ålder vill yrkesväxla till samhällsbyggnad. Därför är vi extra glada för gårdagens besked om att regeringen satsar på yrkesvux med full statlig finansiering. Det kommer öka kommunernas möjligheter att erbjuda yrkesutbildningar och byggföretagens möjligheter att hitta utbildade yrkespersoner över hela Sverige, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

– Vi välkomnar beskedet om utökade medel till yrkeshögskolan, som under de senaste åren har blivit en viktig rekryteringsväg för våra medlemsföretag, speciellt vad gäller tjänstepersoner som arbetsledare, mätningstekniker och anläggningsingenjörer. Utbildningsformen har varit väldigt träffsäker då 96% får jobb efter avslutad utbildning. Det är även ett bra sätt att välkomna personer från andra branscher till byggbranschen – något vi vill fortsätta göra under kommande år, avslutar Elin Kebert, expert kompetensförsörjning.

Bild av Paul Harrison