Nyheter

Mäklar-vd: Osäker bostadsmarknad leder till snabba avslut

Coronakrisen har gjort att säljarna blir allt mer oroliga över hur marknaden kommer att utvecklas. Det gör att de  vill göra snabba affärer. Samtidigt ställer rådande situation krav på att mäklarfirmor snabbt ställer om. Detta för att bejaka köpares förväntningar om virtuella och privata visningar.

Det säger Svensk Fastighetsförmedlings vd LIZA NYBERG till EFN Ekonomikanalen.

– Vi försöker ställa om och inte ställa in vår verksamhet. Och vi har varit tvungna att göra det i ganska högt tempo, säger Liza Nyberg.

Rent praktiskt handlar det om att lyssna noga på kunder och att förändra hur och när bostäderna visas. Digitala möten, digitala visningar och privata visningar har blivit mycket vanligare. Hon menar att många av spekulanterna visar en högre intressenivå för objekten och ofta initialt väljer en digital visning för att sedan boka in en privat visning.

Färsk statistik från Hemnet visar att bostadsaffärer går snabbare än innan coronakrisen var faktum. Den bilden känner även Liza Nyberg igen:

– Vi har haft många säljare som har velat göra avslut relativt snabbt för att man inte vet hur det ser ut i morgon.

Liza Nyberg har däremot inte observerat att coronakrisen hittills har påverkat priserna på bostadmarknaden.

– Vi har inte sett hela månadens prisstatistik, men utifrån vår kunskap från vår kedja har priserna inte gått ner, säger hon.

Bild av Gerd Altmann