Nyheter

Utländska byggarbetare flyr från svenska byggen

– De bara släppte allt och drog snabbt hemåt, säger snickaren Dominik Szymanski  till Byggnadsarbetaren om de många polska kollegor som lämnat Sverige.

Dominik och den Sverige-baserade personalen på Expandera Mera berörs inte. Men många av hans kolleger som bor i Polen har lämnat Sverige.

Det var när Polen besutade att stänga sina gränser och färjorna skulle slutade som många av Dominiks landsmän fick panik.

– De köpte biljetter och åkte hem så snabbt de kunde. Det var många av mina vänner som gjorde det. De bor inte permanent i Sverige och släppte bara allt och drog hemåt, berättar Dominik.

Jacob Birkeland, presschef på Skanska, medger att utländska byggarbetare som stannar kvar i sina hemländer kan innebära problem.

– Det är en besvärande situation, absolut, säger han till Byggnadsarbetaren och fortsätter:

– Vi tittar på hur vi gör när underentreprenörer med hemvist i andra länder än Sverige kan få det svårt att resa till våra projekt. Hur det påverkar och vi vilken omfattning det blir vet vi inte ännu. Vi har fortfarande yrkesarbetare här i Sverige som vi kan allokera på olika sätt.