Nyheter

Bibliotek skapar läsro genom golvet

I Tomelilla kommun ligger den lilla tätorten Smedstorp, som efter satsningar på infrastruktur, befolkning och föreningsliv har förvandlats till ett levande och expanderande samhälle. Som en del i denna upprustning beslutade Tomelilla kommun att Smedstorps bibliotek skulle erbjuda servicen ”meröppet”, där besökarna med hjälp av en tagg kan besöka biblioteket även utanför bemannad öppettid.

Till biblioteket har golvtillverkaren Altro levererat sitt LVT-golv Altro Ensemble™, för att erbjuda lugn och ro till läsarna.

Idag går många verksamheter ifrån de traditionella öppettiderna för att kunna erbjuda något extra till deras besökare. De flesta gymmen har öppet både kvällar och helger, och flera bibliotek runt om i landet erbjuder servicen ”meröppet”, vilket innebär att man kan besöka biblioteket även vid obemannad tid.

Detta har man bland annat implementerat på Smedstorps bibliotek, som i samband med en flytt öppnar upp för besökare även på kvällar och helger. Till det nya biblioteket har golvtillverkaren Altro levererat sitt LVT-golv Altro Ensemble, ett lyxigt modulgolv med hög designfrihet som innehar 15dB akustikreducering och är perfekt för att skapa en behaglig och elegant läs- och lärmiljö för både barn och vuxna.

En oas för såväl äventyrliga läsupplevelser som lugn och ro

Det gamla biblioteket i Smedstorp låg inklämt i skollokalerna, vilket gjorde att allmänheten var tvungen att gå igenom skolområdet för att nyttja det. Därför flyttades verksamheten till nya lokaler, som fortfarande ansluter till skolan men är mer tillgängligt för privatpersoner. I samband med detta beslutades det att man skulle ändra bibliotekets öppettider.

Lars Axelsson, projektledare på Tomelilla kommun, berättar:

– Vi ville undvika att privatpersoner skulle befinna sig på skolområdet och därför bytte vi lokal. När det sedan kom till beslutet om meröppet så har vi märkt att det är många orter som lägger ner sin meröppet-service, men vi ville istället öppna upp för det. Längre öppettider är en fördel för många, och dessutom ser man enkelt vem som har besökt biblioteket då alla med tagg är registrerade. Hittills ser vi inga problem med det, och målet är ju att ge så många som möjligt en större möjlighet att läsa mer än vad de kanske gör idag.

Han fortsätter:

– Vi valde Altros LVT-golv främst på grund av dess akustiska fördelar. Vi har satsat på absorbenter på väggar och akustiklösningar i taket, men vi ville dämpa oljudet så mycket vi kunde för att främja lugn och ro när man läser och där passade Altros lösning in bra. Det är ett golv som är snyggt, tyst och lätt att underhålla, så alla har varit nöjda; besökarna, personalen och lokalvården.

Installation utan problem

Själva installationen av golvet har Golvhuset i Ystad stått för, både när det gäller undergolv och LVT-modulerna från Altro. Ronnie Bergström, arbetsledare hos Golvhuset i Ystad, berättar om processen:

– Vi stötte inte på några problem alls under installationen, allt gick som planerat. Altro Ensemble var otroligt lätthanterat och det är alltid en fördel som installatör. Dessutom är det ett bra golv för ett bibliotek, då undersidan av modulerna erbjuder både stegljudsdämpning och ger ett skönt underlag att gå på. Vi lade golvmodulerna som ett tegelmönster, kant i kant, och limmade sedan fast dem i undergolvet. Processen var smidig från början till slut och resultatet blev väldigt snyggt. Vi är nöjda, kunden är nöjd och det tror vi även att besökarna kommer att vara.

Om Altro Ensemble™
Altro Ensemble erbjuder 2,6 mm tjocka ytor med extra komfort, låg reflektion och goda akustiska egenskaper, med bland annat 15dB akustikreducering.
Det moduluppbyggda golvsystemet är flexibelt och lätt, vilket gör det enkelt att transportera, skära och hantera vid installationen. Dessutom ger det dig full designfrihet att skapa fantastiska golv för olika miljöer. Från enfärgat till geometriska mönster, möjligheterna är lika oändliga som din fantasi.