Nyheter

Emporia i Malmö siktar mot toppen med 2500 kvadratmeter blomstrande tillskott

Under våren 2019 påbörjades utbyggnaden av köpcentret Emporia i Malmö, med syftet att göra plats för XXL Sport och deras nya butik. Utbyggnaden på cirka 2500 m² har skett ovanpå det befintliga taket. För att stötta ambitionen om att välja såväl snyggt som hållbart till toppen, har taket på den nya butiken rustats med ett sedumtak från Nature Impact.

Sedumtaket levereras färdigt i smidiga backar och består av 15 olika sedumarter, utvalda av kunniga trädgårdsmästare.
Att gröna lösningar är vägen framåt råder det inga tvivel om. Men att somliga av dem även kan erbjuda ett snyggt tillskott till en byggnad är en bonus som tacksamt följer med.

När XXL Sport beslutade sig för att öppna en helt ny butik i populära köpcentret Emporia i Malmö, var det därför ett naturligt val för ägaren Steen & Ström att välja grönt till toppen. Själva utbyggnaden påbörjades våren 2019 och i januari 2020 kunde man välkomna såväl hyresgäster som besökande sportentusiaster.

Rum för växtlighet och dess fördelar

Till den nya butiken valde man ett sedumtak från företaget Nature Impact, vilket levereras i smidiga backar. Som ansvariga för allt som vidrör taket står takentreprenören Täta Tak Entreprenad.

Gustaf Kock, projektledare på Täta Tak, berättar:

– Jag tycker personligen att vi är rätt dåliga på att göra något extra av våra tak i Sverige. Därför är det alltid kul att jobba med en sedumlösning. Det är snyggt på ett diskret sätt och så kommer det så klart med en massa andra fördelar för omgivningen.

Han fortsätter:

– Det är första gången vi jobbar med Nature Impacts lösning och vi är väldigt positiva. Det är ett enkelt system som levereras färdigt. Det behövs varken duk eller bevattningskoppar, så det kan närmast beskrivas som ett vuxen-lego, där kvaliteten på sedumet är väldigt hög.

På uppdrag av byggherren We Construction har Täta Tak ansvarat för hela takläggningsprocessen, vilket inneburit läggning av isolering, tätskikt och sedum. Ett totalt ägarskap som i sin tur har minimerat risken för fel.

En lösning som backar upp gröna ambitioner

Det finns flera utmärkande fördelar med att välja ett blommande sedumtak, varav några är att det absorberar regnvatten, skyddar tätskiktet, drar till sig insekter och förbättrar byggnadens inomhusklimat.
Hos Nature Impact har man däremot utvecklat en lösning som är unik i sitt slag, då den levereras i plastbackar bestående av skörd av egna moderväxter.

Torgny Henriksson, Säljansvarig, Sverige på Nature Impact, avslutar:

– Att se vårt sedumtak komma till liv på toppen av Emporia är självklart något vi är riktigt glada över. Här tror vi att det kommer att göra sig extra bra då det är utvecklat för att prestera på högsta möjliga nivå, även i vårt tuffa nordiska klimat. Med 15 olika sedumarter som varierar under året och avspeglar de fyra årstidernas charm, är vi med till att sätta en grön och skön prägel på ett av Nordens stora shoppingcenter – och det är stort för oss.

Bilden:
På Emporias nya sedumtak från Nature Impact blomstrar 15 olika sedumarter speciellt utvalda av kunniga trädgårdsmästare.
Bild: Nature Impact